Noi detalii despre incidentul aviatic. Controlorul de trafic aerian din cadrul Moldatsa face declarații

Eugen Sajin, controlorul de trafic aerian din cadrul Moldstsa, cel care a făcut public un incident cu implicarea unei aeronave Air Moldova, a venit cu noi detalii în acest caz. Sajin spune că incidentul nu a fost raportat prin sistemul intern, „ceea ce denotă un eșec total al sistemului de raportare. Lumea se teme să raporteze fiindcă vor fi pedepsiți”.

Foto: Eugen Sajin

Vedeți declarația integrală:

„După cum arată studiile internaționale, orice eveniment aeronautic are la bază mai multe cauze care sunt ca un lanț de erori care se suprapun, după cum veți vedea:

  1. Despre plecarea de personal am vorbit public demult, încă din 2017. Din lipsă de oameni suntem nevoiți să comasăm pozițiile de muncă, respectiv un controlor să facă munca pe mai multe poziții simultan după cum se vede în imagine, ceea ce reprezintă un factor adăugător de oboseală și stres.
  2. La capitolul personal stăm mult mai rău. În tură atunci au ieșit nu 9 controlori cum se vehiculează în presă ci 5 (!). Respectiv ei nu au avut nici măcar posibilitatea să aibă o pauză, să nu mai vorbim de necesitățile fiziologice etc.

Fac o remarcă, deși controlorii au lucrat la limita minimului de personal, ei au fost responsabili și nu au părăsit locul de muncă, după cum se vehiculează în presă.

  1. Controlorul a lucrat singur la sector, deși după modelul internațional la fiecare sector de dirijare se lucrează în doi.
  2. Trainingul și refreshul sezonier care are loc în fiecare primăvară a anului nu a fost efectuat.
  3. Controlorii aveau restanțe la concedii și ore supralucru, respectiv un factor în plus pentru oboseală cronică.
  4. Structura spațiului aerian este învechită. Procedura de decolare (SID) urmată de aeronava A320 trece exact prin Zona de salturi cu parașutism. La fel e și cu aterizările (STAR). Majoritatea trec prin această Zonă.
  5. Incidentul nu a fost raportat prin sistemul intern, ceea ce denotă un eșec total al sistemului de raportare. Lumea se teme să raporteze fiindcă vor fi pedepsiți.
  6. Există probleme de echipament, dar astea sunt gata să le prezint în cadrul unei comisii independente.

Controlorii au fost sancționați aspru, dar întrebarea e unde se uita managementul? Fiindcă aceste probleme nu sunt de azi sau de ieri. Adică ei nu știau de aceste probleme? Nu prea cred.

Am făcut o investigație independentă care am transmis-o către AUTORITATEA AERONAUTICĂ CIVILĂ a Republicii Moldova, care s-a sesizat în timp util și a promis niște măsuri corective. Cer sigur tuturor”, a scris Sajin, care este și președintele Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian.

Amintim că un accident aviatic a fost la un pas să se producă în R. Moldova, din cauza insuficienței de personal care asigură controlul navigației. Despre asta a confirmat pe Facebook și un angajat al companiei „Moldatsa”, care se arată indignat de faptul că autoritățile nu au întreprins nimic pentru a rezolva problema, astfel încât să nu mai avem parte de incidente similare.

Iulian Scorpan, directorul Air Moldova, a precizat pentru ZdG că a auzit despre incident din presă și că instituția nu a fost anunțată și nu cunoștea despre acest caz. „Sunt sincer cu dvs și vă spun că am aflat din presă despre asta. Deja miercuri, după aceste zile libere. Dacă sunt așa cazuri, Moldatsa trebuie să raporteze la Autoritate. Din ce știu, n-a fost niciun raport, nimic. Probabil nici autoritatea nu știe”, a declarat Scropan.

Autoritatea Aeronautică Civilă susține că Ministerul Economiei și Infrastructurii este instituția responsabila pentru examinarea incidentelor aeronautice.


Pub