Le-au promis 800 euro pe lună. Cinci moldoveni, obligați să muncească la un abator din Polonia, fără să-și ridice salariu promis

PE SCURT

Cinci moldoveni, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, cărora li s-au promis un loc de muncă bine plătit în Polonia, au fost trași pe sfoară. Din 800 de euro promiși pe lună, moldovenii s-au ales cu 150 de euro pentru trei luni de lucru.

Cazul a fost depistat în urma documentării de către oamenii legii a activității unor întreprinderi care recrutau moldoveni în scopul exploatării prin muncă în Polonia.

PE LUNG

Potrivit Poliției Naționale, o persoană neidentificată de organul de urmărire penală pe nume „Nicolae”, acționând din numele unei întreprinderi, împreună cu alte persoane nestabilite, prin înșelăciune, sub pretextul angajării la un loc de muncă bine plătit în Polonia, au recrutat cinci persoane cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani.

Ulterior, pentru a-și camufla acţiunile infracţionale, suspectul ar fi încheiat un acord pentru oferirea consultaţiilor victimelor transportate în Polonia.

Ajungând în Polonia, moldovenii ar fi fost preluați de către persoane neidentificate și folosindu-se de poziţia de vulnerabilitate a acestora, lipsa mijloacelor necesare pentru existenţă, i-au obligat să presteze servicii la un abator de prelucrare a cărnii, fără achitarea salariului promis.

Totodată, polițiștii au stabilit că suspectul are calitatea de complice, având rolul de intermediar în primirea-predarea banilor de la angajatorul din Polonia către muncitori. Astfel, acesta ar fi primit banii de la angajator, dar nu le-a transmis mai departe.

S-a mai stabilit că agenția respectivă dispune de mai multe oficii dislocate în centrele raionale ale țării, în scopul racolării victimelor traficului de persoane.

Drept urmare a investigațiilor desfășurate, s-a constatat că Agenția Servicii Publice a retras licența de activitate a unei întreprinderi, în prezent fiind redenumită și are ca gen de activitate plasarea în câmpul muncii a cetățenilor în străinătate (Polonia), licență valabilă până în anul 2024.

Pe acest caz au fost autorizate 14 percheziții la oficiile și bunurile mobile și imobile ale persoanelor bănuite.

Au fost desfășurate percheziții la 10 oficii a unei agenției private și anume în raioanele Briceni, Edineț, Dondușeni, Râșcani, Bălți, Soroca, Ungheni, Cahul, Comrat și oficiul central al agenției din mun. Chișinău.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru trafic de fiinţe umane.

Poliția precizează că persoana culpabilă de săvârșirea infracțiunii se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 250 000 la 350 000 de lei, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate, sau cu lichidarea persoanei juridice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.