/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Mii de persoane au protestat în apropiere de Biarritz, înaintea summit-ului G7

missing
24 august 2019, ora 19:18

Mii de persoane, printre care şi reprezentanţi ai mişcării „Vestele Galbene”, dar şi separatişti din Ţara Bascilor, au protestat sâmbătă în apropiere de Biarritz, unde are loc summit-ul G7, în încercarea de a le atrage atenţia liderilor grupului asupra unor probleme globale.

Protestul a avut loc în Hendaye, un oraş aflat lângă Biarritz, în apropierea graniţei Franţei cu Spania. Protestatarii au manifestat împotriva politicilor promovate de liderii G7 în domeniul economic sau al climei, scrie Mediafax.

„Liderii capitalişti se află aici şi trebuie să le arătăm că lupta continuă”, a declarat Alain Missana, un membru al mişcării „Vestele Galbene”, aflat la protest. „Sunt bani din ce în ce mai mulţi pentru cei bogaţi şi nimic pentru săraci. Pădurea Amazoniană arde, gheaţa din regiunea arctică se topeşte. Liderii ne vor auzi”, a adăugat el.

Peste 13.000 de poliţişti şi militari păzesc zona unde se desfăşoară summit-ul G7, în condiţiile în care autorităţile s-au temut că unele grupări anarhiste ar putea deveni violente în timpul acestor proteste, însă manifestaţiile de sâmbătă au fost paşnice.

Autorităţile au sporit măsurile de siguranţă după ce vineri patru poliţişti au fost răniţi în urma unui atac cu un dispozitiv improvizat la Hendaye. Poliţia a anunţat că 17 persoane au fost reţinute pentru că şi-au acoperit feţele în timpul protestelor, lucru interzis de legea franceză.

Reuters notează că la manifestaţii au participat oameni din toate colţurile Franţei, dar şi separatişti din Ţara Bascilor, o regiune autonomă din Spania.

Summitul Grupului ţărilor puternic industrializate se desfăşoară în perioada 24-26 august în staţiunea Biarritz, situată în sud-vestul Franţei. Uniunea Europeană va fi reprezentată de Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, la reuniunea cu liderii ţărilor din G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Preşedinţia actuală a G7, deţinută de Franţa, se axează pe combaterea inegalităţilor, astfel că la summit sunt invitaţi şi lideri ai Uniunii Africane, reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, ai Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, ai Naţiunilor Unite şi Băncii Mondiale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram