Zi de doliu în Republica Moldova: Drapelul de stat va fi coborât în bernă

Vineri, 23 august, este declarată zi de doliu în Republica Moldova. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Guvernul R. Moldova. Astfel, ziua de 23 august este Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste.

Foto: Drapelul RM

”Prin instituirea unei asemenea zile, condamnăm în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare. Din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a memoriei tuturor victimelor ar veni să unească societatea în jurul compasiunii, a înțelegerii și a recunoașterii suferințelor tuturor victimelor și membrilor familiilor acestora și să asigure că cei care s-au opus activ acestor regimuri și au luptat împotriva tiraniei și oprimării nu vor fi uitați” a reiterat Maia Sandu la ultima ședință a Executivului.

În context, Guvernul a declarat ziua de 23 august zi de doliu. În ziua respectivă, va avea loc arborarea în bernă, în intervalul 09:55-10:00, a drapelului de stat.

Astfel, vineri, la ora 10:00, Guvernul și autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor.

De asemenea, în intervalul 10:10 și 10:30, vor fi oferite panglici negre cetățenilor în memoria victimelor regimurilor totalitare și autoritare.


Pub