icon

Republica Moldova și România susțin consolidarea cooperării pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor de urgență

23-08-2019 16:52
16,957

Guvernul Republicii Moldova consolidează cooperarea cu partenerii români în scopul întăririi capacității pentru a asigura protecție maximă cetățenilor în situații de urgență. Despre modalitățile de intensificare a cooperării dintre subdiviziunile de situații de urgență din Republica Moldova și România a discutat astăzi Prim-ministrul Maia Sandu cu Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne al României și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

 

Premierul Maia Sandu a accentuat colaborarea eficientă cu statul vecin în implementarea proiectului SMURD în țara noastră, menționând că acesta s-a dovedit a fi un proiect apreciat de cetățeni. În context, Șefa Guvernului a salutat continuarea proiectului SMURD-2 care va fi lansat în luna septembrie curent.

 

Acesta are ca scop crearea unei zone mai sigure de cooperare transfrontalieră România – Moldova, prin îmbunătățirea infrastructurii SMURD și creșterea nivelului de pregătire a specialiștilor. SMURD-2 prevede o serie de măsuri, inclusiv reconstrucția și operaționalizarea a două puncte de operare SMURD în localitățile Ungheni și Cantemir, precum și construcția a patru platforme autorizate de aterizare - decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a 4 spitale din țară, la Chișinău, Bălți și Cahul. Proiectul are o valoare totală de 10 milioane de euro, grant oferit de Comisia Europeană pentru implementarea acestuia.

 

La ședință participanții au mai făcut schimb de opinii privind posibilitatea lansării unui proiect-pilot la Cahul, care prevede integrarea tuturor serviciilor de urgență într-o singură unitate. De asemenea, s-a discutat despre avantajele creării în Republica Moldova a unui sistem de avertizare a populației prin telefonie mobilă pentru a informa cetățenii despre potențialele situații de urgență.

 

În această ordine de idei, părțile au mai exprimat reciproc interesul și dorința pentru a crește capacitatea comună de intervenție a salvatorilor din zona de frontieră moldo-română, fiind asigurată fără dificultăți trecerea autospecialelor la frontieră.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31