Nicu Popescu, despre problemele construcției Gazoductului Ungheni–Chișinău: „Verific situația cel puţin o dată pe săptămână”

Ilie Gulca
23/08/2019
Anticoruptie.md

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a dezvăluit problemele pe care le are Vestmoldtransgaz la construcția gazoductului Ungheni–Chișinău. Acestea sunt legate în primul rând de blocajele pentru importul conductelor din România, a subliniat oficialul în cadrul unui interviu pentru Jurnal de Chișinău, precizând că Guvernul R. Moldova a scutit de TVA compania care construiește gazoductul.

„Primele conducte au venit acum vreo zece zile. Se avansează bine pe construcția gazoductului, lucrurile nu se întâmplă spontan. Verific situația cel puţin o dată pe săptămână. Prin urmare, de data aceasta, construcția gazoductului este ireversibilă. Suntem pe un calendar ferm”, a menționat oficialul.

Conform unor acorduri între autoritățile din România și Republica Moldova, conducta de gaz Ungheni–Chișinău trebuia să fie operațională, la sfârșitul anului 2019. Cu toate acestea, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a invocat, la sfârșitul lui iunie curent, anumite probleme birocratice cu care se confruntă Transgaz și subsidiara sa din Moldova, Vestmoldtransgaz. Brînzan a evitat să ofere detalii despre aceste probleme, menționând doar că Transgaz ar fi promis că, până la finele anului 2019, gazoductul va fi terminat în proporție de 90%.

De cealaltă parte, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat, la 15 august curent că, conducta de gaze Iași–Ungheni–Chișinău va livra gaz abia în 2021. Potrivit lui Dodon, „România nu dispune de gaz pentru alimentarea Republicii Moldova. Cel mai probabil, va fi același gaz din Rusia, care va ocoli Ucraina”.

Contractul R. Moldova cu Gazprom expiră la sfârșitul acestui an, iar președintele s-a angajat să obțină de la Gazprom o reducere la tariful pe care îl plătește Republica Moldova. Igor Dodon a mai spus că problema gazului rusesc constă în tranzitul prin Ucraina. 

„La sfârșitul lui august–începutul lui septembrie, a fost planificată întâlnirea cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”, a spus Dodon, precizând că intenționează să „discute inclusiv, furnizarea gazului”.

Experții în domeniul energetic sunt îngrijorați de faptul că dacă autoritățile moldovenești îi acordă monopol pe termen lung gigantului rusesc, Gazprom, Gazoductul Ungheni–Chișinău ar putea să fie compromis.

Moldova achiziționează gaz de la Gazprom, în baza unui contract semnat în 2008, care este actualizat în fiecare an. Conform acestui contract, prețul pentru Republica Moldoba este stabilit în funcție de prețul la petrol pe piețele internaționale. În decursul vizitei la Moscova în februarie 2019, Dodon a cerut șefului de la Gazprom, Aleksei Miller, să acorde Moldovei o reducere în valoarea de 25% pentru gazul furnizat. În 2018, Gazprom a furnizat R. Moldova 2,9 miliarade de metri cub de gaz, cu 8,4% mai mult decât în 2017.

Solicitat să precizeze ce s-ar întâmpla în cazul în care Gazprom ar solicita, în schimbul unei reduceri, monopol la furnizarea de gaz în Republica Moldova, ministrul Nicu Popescu a declarat că aceasta nu are cum să se întâmple, deoarece construcția gazoductului merge după un program sigur.

Experții în domeniul energetic sunt îngrijorați de faptul că dacă autoritățile moldovenești îi acordă monopol pe termen lung gigantului rusesc, Gazprom, Gazoductul Ungheni–Chișinău ar putea să fie compromis.

Realizarea proiectului Ungheni–Chișinău, declarat de interes național în R. Moldova, presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale  cu o lungime de 120 kilometri, trei stații de predare a gazelor naturale – două în Chișinău și una în Ungheni – și dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Transgaz derulează această investiție prin Vestmoldtransgaz, filiala din R. Moldova a transportatorului de gaze din România. Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni–Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași–Ungheni–Chișinău.

Ilie Gulca
23/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii