Igor Munteanu critică PG și CNA pentru inacțiunile în cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău

Anticoruptie.md
23/08/2019
Igor Munteanu. Foto: radiochisinau.md

Președintele Comisiei parlamenare care investighează concesionarea aeroportului, Igor Munteanu, a solicitat, vineri, autorităților competente să întreprindă toate măsurile urgente pentru a asigura drepturile și interesele statului asupra bunului concesionat. Totodată, Munteanu a criticat conducerea Procuraturii Generale, dar și a Centrului Național Anticoprupție (CNA) pentru că nu au întreprins nicio acțiune pentru a proteja drepturile și interesele statului. Deputatul a mai cerut reprezentanților Guvernului să se abțină de la comentarii, pe marginea acestui subiect, atât timp cât se desfășoară ancheta parlamentară.

„La 12 august, după ce am identificat vicii majore de procedură la semnarea contractului de concesionare a aeroportului, am depus plângeri penale la adresa procurorului general interimar și șefului Centrului Național Anticorupție (CNA), care nu au răspuns, în scris, conform uzanței”, a subliniat Igor Munteanu, precizând că a cerut urmărire penală în cazul unor posibile acțiuni ilicite, admise în momentul concesionării.

Deputatul a mai semnalat că, „în acest moment, este prioritar ca autoritățile competente să întreprindă toate măsurile urgente pentru a asigura și conserva drepturile și interesele statului asupra bunului concesionat”. Munteanu a atras atenția procurorului general interimar, Dumitru Robu, și directorului CNA, Ruslan Flocea, că au obligația să se pronunțe, prin ordonanță, asupra aplicării sechestrelor pe activele Avia Invest SRL, stopând orice tranzacție care ar implica Agenția Servicii Publice și Camera Înregistrării de Stat.

„Aceste măsuri de asigurare prin sechestru și interdicția asupra bunurilor concesionate în 2013 se impun de urgență, constituind măsuri legitime și legale în vederea reparării unui prejudiciu adus statului, prin încheierea unui contract păgubos. Măsuri urgente înseamnă acțiuni luate timp de 24 de ore, iar noi avem acum la 264 de când am depus sesizarea!”, a precizat președintele comisiei parlamentare.

De asemenea, Munteanu le-a reamintit celor doi conducători că sunt responsabili în fața Parlamentului pentru inacțiunile lor. „Oricine se face vinovat de sărvârșirea faptelor penale, în cazul concesionarii aeroporului, va fi sacționat, iar bunurile sale, rezultate din infracțiune, vor trebui sechestrate în scopul reparării prejudiciului public”, a mai subliniat deputatul.

Controversele apărute în cazul Aeroportului Internațional Chișinău vin după ce compania NR Investment Limited a anunțat, la 19 august, printr-un comunicat că a achiziționat 95 la sută din acțiunile companiei Avia Invest, care deține dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că statul R. Moldova nu deține nicio pârghie legală pentru a influența lucrurile la Aeroportul Internațional Chișinău, însă tranzacția dintre NR Investment Limited și Avia Invest poate fi un punct de pornire pentru ca instituțiile statului să încerce să renegocieze contractul de concesionare.

A doua zi, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a solicitat Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul ședinței Guvernului, să informeze operatorii naționali și internaționali că orice tranzacție cu Avia Invest, beneficiara concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, nu poate să fie recunoscută de autoritățile Republicii Moldova, reprezentând o legalizare a unui nou jaf al secolului.

Anticoruptie.md
23/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii