A doua oară e cu noroc? Valeriu Munteanu va candida la alegerile locale din Chișinău

Partidul Uniunea Salvați Basarabia îl propune pe Valeriu Munteanu la funcția de primar al capitalei. Cel puțin asta se arată într-un comunicat al formațiunii.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit comunicatului, „USB constată că astăzi la guvernare se află blocul ACUM, dar la putere se află PSRM, condus de Igor Dodon, păpușa Kremlinului, care a întins asupra Basarabiei o plasă de dominare rusească strategică, politică și identitară. În aceste condiții de reocupare rusească a Republicii Moldova, USB, care reprezintă „generația 7 aprilie”, a decis să intre în luptă, să reînceapă bătălia pentru identitatea românească, singura care poate garanta locul pe care-l merităm în spațiul european, euroatlantic și românesc.

USB a decis să înceapă lupta prin cucerirea principalei redute identitare și naționale din Republica Moldova — capitala Chișinău. Astfel, Biroul Politic al USB, mandatat de Consiliul Republican al partidului, a decis desemnarea domnului Valeriu Munteanu pentru alegerile la funcția de primar al capitalei. Victoria pentru Chișinău este vitală pentru bătălia pe care ne-am asumat-o.

USB este singurul garant al luptei împotriva coaliției nenaturale dintre Blocul ACUM și PSRM. Blatul pe care cele două entități politice Blocul ACUM (PAS și PPDA) și PSRM îl vor face la alegerile locale din Chișinău va trebui anulat de locuitorii capitalei prin votul acordat USB și respectiv lui Valeriu Munteanu, candidatului acesteia pentru primăria municipiului Chișinău. Alegerile pentru Chișinău sunt geopolitice, dar PSRM și ACUM s-au înțeles să nu vorbească de geopolitică, ci numai de floricele și borduri în campania pentru funcția de primar.

USB susține că numai victoria orientării românești și euro-atlantice în Chișinău poate aduce prosperitate orașului și locuitorilor săi. Toate fondurile și finanțările care ar putea fi atrase în Chișinău pot veni numai din România și Uniunea Europeană. Metropola colonială rusă știe numai să ia, nu să dea. Nimic nu au dat rușii pentru Chișinău și Basarabia. Cum să vorbești atunci numai despre floricele și borduri? Cu ce bani? Asta este o dovada a lipsei de respect pentru electorat, pe care PSRM-ACUM îl considera infantil.

Valeriu Munteanu este garantul și garanția luptei împotriva înțelegerilor oculte și păguboase dintre blocul ACUM și PSRM. Valeriu Munteanu este garanția reînceperii luptei împotriva Federației Ruse în Republica Moldova.”, se arată în comunicat.

UNIMEDIA amintește că la alegerilor locale repetate din 20 mai 2018, Valeriu Munteanu a acumulat 3,61% din voturi.

Amintim că începând din 19 august, se dă start perioadei electorale pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor, aprobat de CEC, conține atât activități necesare pentru pregătirea scrutinului, cât și pentru desfășurarea campaniei electorale.

Astfel, la data de 20 octombrie vor fi aleși 898 de primari și 11 580 de consilieri locali, dintre care 1 108 de raionali/municipali și 10 472 sătești (comunali), orășenești.

Conform prevederilor legale, numărul de consilieri se determină în funcție de numărul de locuitori ai unității administrativ-teritoriale la data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegerile. Astfel, Comisia Electorală Centrală a stabilit numărul de mandate ce vor fi distribuite urmare rezultatelor alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019.

În cazul consiliilor locale de nivelul al doilea (35 la număr), în 7 – vor fi atribuite câte 27 de mandate, în 21 – câte 33, în 5 – câte 35, iar în cazul mun. Chișinău, consiliul municipal va fi constituit din 51 de mandate.

Celor mai multe dintre consiliile sătești (comunale), orășenești le vor fi atribuite câte 11 mandate – 285 de cazuri, câte 9 – 281 de localități, câte 23 – 29 de localități. Câte 27 de consilieri vor fi aleși în 5 localități de nivelul I – municipiile Orhei, Soroca, Ungheni, Comrat și Cahul


Pub