Redeschiderea celor șapte grădinițe în Chișinău se amână? Ruslan Codreanu: „Nu există rușine mai mare că ați oprit deschiderea grădinițelor noi!”

Încă de la începutul anului 2019, Ruslan Codreanu, pe atunci primar interimar al capitalei, anunța că în anul curent, din septembrie, în Chișinău vor fi redeschise șapte grădinițe, iar în acest sens, Primăria a alocat 43,6 milioane de lei și încă opt milioane de lei pentru redeschiderea a 15 grupe noi: 2 grupe la complexul educațional Orfeu, 2 grupe la grădinița nr. 13, 2 grupe la grădinița nr. 38, 1 grupă la grădinița nr. 137, 2 grupe la grădinița nr. 108, 2 grupe la grădinița nr. 168, 1 grupă la grădinița nr. 181, 1 grupă la grădinița nr. 7, 2 grupe la grădinița nr. 174.

Foto: UNIMEDIA

După aproape 8 luni de la anunț, iată că astăzi Ruslan Codreanu a venit cu o postare pe o rețea de socializare, unde spune că cele 7 grădinițe care erau planificate pentru a fi deschise pentru septembrie 2019, nu-și vor mai deschide ușile pentru micuți.

„1500 de locuri noi, într-un municipiu unde nu ajung peste 3.000 locuri în grădinițe. Unde copiii stau și câte 40 în grupă. Unde nu există suficiente grupe-creșă. Unde mamele nu se pot încadra liniștit în câmpul de muncă, oricând ar dori ele și ar fi decizia lor.

Dar acestea nu se vor deschide la 1 septembrie și nu știu dacă se vor mai deschide. Nu există nicio datorie mai importantă, decât cea de a ne asigura ca toți copiii să aibă acces la educați”, susține Ruslan Codreanu.

Cele șapte instituții preșcolare care urmau să-și redeschidă ușile sunt:

Ciocana - nr. 198;

Buiucani - nr. 2, nr. 48 și nr. 166;

Râșcani - bloc de grădiniță Kiril și Metodiu;

Botanica - nr. 79 și nr. 112.

Potrivit lui Codreanu, pentru fiecare grădiniță separat există problemele sale pentru care instituțiile vor rămâne în continuare închise.

„Spre exemplu Grădinița 198, CMC trebui să schimbe statutul grădiniței și denumirea. O decizie pur formală, dar fără de care grădinița nu se poate deschide. Deși au fost alocate 13 milioane.

La grădinița 166, lucrările de construcție s-au finalizat în proporție de 98%, au rămas 2% pentru amenajarea teritoriului. Au fost alocați 28 de milioane pentru reconstrucție, și acum mai este necesar o sumă de 400 mii pentru amenajare, se invocă scuze și s-a blocat șantierul”, a mai comentat Codeanu.

Am contactat responsabilii de la Primăria Chișinău pentru a ne comenta declarațiile fostului primar, însă la apelurile noastre nimeni nu a răspuns. Aceeași situație și la apelurile noastre către șefa Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Rodica Guțu.


Pub