02:27:39 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Detalii NOI despre devalizarea sistemului bancar. Documentul SECRET al BNM care demonstrează că prin cele trei bănci s-au „plimbat” ZECI DE MILIARDE după acordarea garanțiilor de stat: „Cifrele sunt groaznice, nu de doar un miliard de euro”

Economie 22.08.2019 11:40 Vizualizări8121 Autor: Ziarul National
VIDEO // Detalii NOI despre devalizarea sistemului bancar. Documentul SECRET al BNM care demonstrează că prin cele trei bănci s-au „plimbat” ZECI DE MILIARDE după acordarea garanțiilor de stat: „Cifrele sunt groaznice, nu de doar un miliard de euro”


Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare a primit un document secret de la Banca Națională a Moldovei (BNM), care demonstrează că, în perioada 1-27 noiembrie 2014, după acordarea garanțiilor de stat pentru salvarea Băncii de Economii, Unibank și a Băncii Sociale, au avut lor rulaje de zeci de miliarde de lei prin intermediul celor trei instituții bancare.

Potrivit președintelui Comisiei de anchetă, Alexandru Slusari, toate aceste operațiuni sunt așternute pe șapte pagini.

„Când am făcut un calcul câți bani au fost învârtiți prin cele trei bănci, după acordarea garanțiilor de stat și până la instituirea administrării speciale a BNM, m-a luat groaza. Nu vreau să vehiculez acum nicio cifră, pentru că sunt cifre cu adevărat groaznice. Nu e vorba doar de un miliard de euro. Am mai făcut un demers la BNM să ne prezinte ieșirile de bani de la cele trei bănci în perioada menționată. Cele mai grave crime la cele trei bănci au avut loc după acordarea garanțiilor de stat. Eu am rămas perplex de rulajul plasamentelor, împrumuturilor, depozitelor de la mai multe bănci. Făceau plasamente, depozite și împrumuturi când era clar că cele trei bănci sunt moarte”, a declarat astăzi Slusari.

Acesta a menționat că ieri a fost audiat de către Comisie și fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu, care l- fel a rămas uimit de sumele care au fost trecute prin cele trei bănci.

„Domnul Arapu ne-a spus că a fost împotriva acordării garanțiilor de stat și că a sesizat în permanență BNM despre neregulile de la cele trei bănci. El spune că avea temerea ca aceste garanții să nu se transforme în datorie de stat și de aceea se opunea. Întrebat de ce nu a insistat pe această idee, Anatol Arapu ne-a spus că BNM avea misiunea de a institui administrarea specială. Fiecare plasează responsabilitatea pe altcineva. La 7 noiembrie 2014, CNPF a decis să fie acordate garanții de stat, chiar dacă nu a fost introdusă administrarea specială la cele trei bănci. Asta putea opri acest dezmăț, de a opri rulajele de zeci de miliarde de lei”, crede președintele Comisiei de anchetă.

Alexandru Slusari a mai adăugat că, pe 12 august curent, a mai făcut un demers către Procuratura Anticorupție cu privire la perioada în care au fost acordate garanțiile de stat. În document sunt vizați Iurie Leancă (fost premier), Andrian Candu (ex-ministrul Economiei), Dorin Drăguțanu (ex-guvernator BNM) și Anatol Arapu (ex-ministrul Finanțelor): „Din informațiile mele, a fost pornit un nou dosar – neglijență în serviciu. Eu admit că Iurie leancă nu era competent, dar nu cred că Andrian Candu, Drăguțanu sau Arapu nu înțelegeau ce se întâmplă în sectorul bancar”.

Sursa citată a spus că membrii Comisiei urmează să decidă dacă va fi audiat și ex-premierul Vlad Filat. Acesta a recunoscut că unii membri ai comisiei nu prea vor ca fostul premier să fie audiat, deoarece acesta ar vrea doar „să-și spele imaginea”. Astfel, Vlad Filat ar putea fi ultimul fost oficial audiat de Comisia de anchetă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md