Dosarul Pieței „Curcubeu”: Principalul învinuit este ținut în arest, deși sentința a fost casată

by D M
Distribuiti mai departe...

Sergiu Cosovan, fostul șef al Pieței „Curcubeu” din centrul Chișinăului, continuă să fie ținut în arest, deși a trecut o lună și jumătate de când Curtea Supremă de Justiție a casat decizia Curții de Apel Chișinău privind condamnarea sa la șapte ani cu executare.

Avocații lui Cosovan susțin că la mijloc este o eroare judiciară admisă de prima instanță. Avocatul Promo-Lex, Nicoleta Hriplivîi-Caminschi, a comunicat că magistrata Vasilisa Munteanu de la Judecătoria Chișinău a menționat în sentință că Sergiu Cosovan va rămâne în arest până sentința va fi definitivă. „Curtea Supremă a casat sentința și a remis dosarul la rejudecare. Procesul ar putea să dureze și nu este exclusă o altă finalitate, achitarea. Cosovan este grav bolnav, are ciroză în fază terminală, iar viața lui este în pericol. În privința eliberării, poate să se pronunțe Curtea de Apel, însă completul de judecată la care a fost repartizat dosarul este în concediu. Este o încălcare crasă a drepturilor omului, dreptul la viață și asistență medicală îl are orice persoană, indiferent de fapta comisă”, ne-a declarat apărătoarea.

Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, Elena Cosovan, soția inculpatului, a comunicat că noaptea trecută acesta a fost transportat în stare gravă la Spitalul de Urgență. „Nu mi-au spus chiar multe, doar că are sindromul abdomenului acut. Soțul meu are nevoie de tratament hepatic calitativ, însă spitalul penitenciarului nu îl poate oferi. Avocatul pregătește un demers către președintele Curții de Apel pentru ca dosarul soțului meu să fie examinat în regim de urgență”, a precizat femeia.

Amintim că, la sfârșitul lunii noiembrie 2018, Sergiu Cosovan a fost condamnat la șapte ani cu executare, fiind învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința pronunțată de prima instanță și l-a obligat pe inculpat să restituie prejudiciul de 8.000 de euro.

Cosovan a fost găsit vinovat că a luat bani de la două femei din Chișinău sub pretextul că le vinde buticuri în Piața „Curcubeu”, pe care a amenajat-o în centrul Chișinăului. Una dintre victime i-a dat 2.500 de euro, iar alta – 5.500 de euro. Serghei Cosovan a pledat nevinovat și a declarat că dosarul este fabricat. Serghei Cosovan a fost încătușat în octombrie 2017, fiind învinuit într-un alt dosar ce ține de estorcarea banilor de la comercianții din piața pe care o administra. Dosarul în care figurează 18 părți vătămate se află pe rol la Judecătoria Chișinău.

Cel de-al doilea dosar în care Cosovan a fost condamnat a fost intentat în aprilie 2018, imediat ce Judecătoria Chișinău l-a eliberat din arest preventiv. Cosovan a fost încătușat la câteva munute după ce a ieșit din penitenciar.

El este deținut în Penitenciarul-spital nr. 16, fiind diagnosticat cu ciroză hepatică în fază terminală. Avocații au solicitat în repetate rânduri eliberarea lui Cosovan sub control judiciar pentru perioada de desfășurare a anchetei, iar, în final, s-au adresat la CEDO.

La 29 martie, 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat în regim de urgență plângerea lui Serghei Cosovan și a cerut Guvernului de la Chișinău să prezinte în mod prioritar observațiile sale față de plângerea respectivă.

Pe de altă parte, victimele lui Cosovan susțin că acesta ar face abuz de diagnoza sa pentru a se eschiva de la răspundere și achitarea prejudiciilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...