image
Sursa foto: Getty Images

Cine este mai bun, Messi sau Cristiano Ronaldo? Un computer a dat răspunsul

Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo împart supremaţia în ultimul deceniu, iar fanii celor două superstaruri sunt ca două tabere adverse aflate mereu în război.Rivalitatea a stârnit pasiuni imense, iar toată lumea a vrut să afle cine este cel mai bun dintre Messi şi Ronaldo.

Amândoi au marcat mai mult de 600 de goluri în carieră, amândoi au cucerit 5 Baloane de Aur, amândoi sunt idolatrizaţi de milioane de fani care pretind că unul din ei trebuie să fie declarat Cel mai mare din toate timpurile.

Un computer a încercat să ofere răspunsul la această întrebare - oamenii de ştiinţă de la Universitatea belgiană din Leuven cred că au descoperit formula matematică prin care să determine cu exactitate valoarea celor doi fotbalişti. Algoritmul ia în calcul tot ceea ce fac Messi şi Ronaldo pe teren.

"Valoarea unui fotbalist este determinată de factori precum goluri şi pase de gol. Golul este un eveniment rar, cam 1600 de acţiuni se petrec pe gazon. Modelul nostru computerizat analizează fiecare mişcare în parte, şuturi, pase, driblinguri, deposedări, şi calculează valoarea fiecăreia," a declarat Jesse Davis, profesor universitar.

Iar computerul a studiat date începând cu sezonul 2013 - 2014 până la finalul lui 2017 - 2018, când Cristiano Ronaldo a plecat de la Real Madrid. Rezultatul? Messi este cel mai bun!

Această estimare nu este neapărat şocantă, însă diferenţa de valoare este cea care a uimit lumea fotbalului. Argentinianul are un scor de 1,21 pe meci, în timp ce portughezul doar 0,61.

"Doar în primele două sezoane, cei doi au fost apropiaţi ca valoare, apoi Messi a devenit mult mai bun decât rivalul său. Am remarcat că există două tipuri de jucători. Cei care fac multe acţiuni dar de valoare mai mică, adică acţiuni mai puţin importante, precum Paul Pogba.

Alţi jucători lovesc mai rar mingea, dar au un impact major, precum atacanţii de tip Harry Kane, Salah sau Ronaldo.

Messi este excepţional - este autorul multor acţiuni, iar ele sunt mereu de valoare," a dezvăluit unul din cercetătorii care s-au ocupat de proiect.

Cercetarea a fost premiată pentru cel mai bun proiect de ştiinţă aplicată, însă bineînţeles sunt şi contestatari - asta pentru că algoritmul a luat în calcul doar meciurile din campionatul Spaniei, nu şi cele din cupele europene sau internaţionale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: