Guvernul a creat un Consiliu de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției, pe lângă prim-ministru

Guvernul a creat Consiliului de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției pe lângă prim-ministru și a Biroului consultativ pe politici anticorupție.

Foto: UNIMEDIA

În cadrul Consiliului se vor întruni reprezentanți, manageri ai instituțiilor responsabile de combaterea corupției. Biroul anticorupție va fi format din consultanți naționali și internaționali care vor monitoriza modul în care se derulează activitățile în reforma justiției, vor pregăti politici noi, astfel încât să ajute Guvernul în monitorizarea îndeplinirii angajamentului de combatere a corupției.

„Am spus în repetate rânduri că pentru acest Guvern combaterea corupției este o prioritate. Știu că în ultima perioadă încrederea cetățenilor că justiția poate fi reformată a fost zdruncinată. Dar trebuie să înțelegem că sistemul corupt care a fost construit de vechiul regim este putred și se opune din răsputeri pentru a nu fi curățat. Chiar dacă noi ne dorim ca aceste lucruri să se întâmple foarte repede, trebuie să fim realiști și să înțelegem că aceste reforme sunt complicate și de durată. Pe noi nu ne opresc aceste tergiversări și această lipsă de cooperare din partea sistemului pentru a curăța justiția. Guvernul nu are competențe directe de combatere a corupției, dar Guvernul este responsabil în fața cetățenilor pentru ca viața lor să se îmbunătățească. Și viața cetățenilor se poate îmbunătăți doar atunci când vor înceta toate schemele de corupție”, a declarat Maia Sandu.

Consiliul de coordonare a politicilor anticorupţie şi reformei justiţiei, fiind un organ consultativ nu va substitui activitatea CNA, ANI, Procuraturii Generale, SPCSB, Ministerului Justiţiei, CSM sau altor organe care activează în conformitate cu legea, dar va monitoriza cu atenţie situaţia şi evoluţiile din domeniile nominalizate şi va consilia prim-ministrul în procesul de formulare a soluţiilor şi identificării instrumentelor necesare pentru remedierea situaţiei în domeniile respective.

Consiliul va oferi Guvernului expertiză la elaborarea proiectelor de politici şi actelor normative din domeniile anticorupţie, combaterea spălării banilor, precum şi modernizării activităţii organelor procuraturii şi sistemului judecătoresc în domeniu. Pe lîngă Prim-ministru va fi creat şi Biroul consultativ pe politici anticorupţie şi reforma justiţiei, format din experţi internaţionali şi naţionali, finanţat din surse externe, care va monitoriza procesul de elaborare şi implementare a politicii statului şi a reformelor în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei şi în domeniul justiţiei.


Pub