Mold-street: De ce ANRE a redus preţul energiei pentru companii şi l-a majorat pentru populaţie şi baruri

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat pe 16 august 2019, în ședință publică, noi tarife la energia electrică. Astfel preţurile stabilite sunt mai mici decât au cerut companiile, dar mai mari decât s-a estimat iniţial, scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Pentru companii tariful a scăzut, vor scădea şi preţurile la mărfuri?

În plus Consiliul de administrație al ANRE a decis că acum e momentul potrivit pentru a elimina aşa-zisele subvenţii încrucişate între consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune înaltă, medie şi joasă. Asta chiar dacă anterior ANRE a refuzat să o facă. Mai ales, anul trecut când s-a decis reducerea tarifelor.

Astfel pentru consumatorii conectaţi la liniile de tensiune medie tariful s-a diminuat cu 7 bani/kWh (4,6%) în cazul Gas Natural Fenosa (GNF) Furnizare Energie, iar la Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord) cu 3 bani/kWh (1,9%) faţă de prețurile precedente.

În acelaşi timp pentru consumatorii conectaţi (populaţie, baruri, magazine etc) la liniile de tensiune joasă au fost stabilite preţuri reglementate cu 32 bani/kWh (16,6%) mai mari în cazul FEE Nord (223 bani kWh) şi cu 10 bani/kWh (5,4%) mai mari în cazul Gas Natural Fenosa Furnizare Energie (189 bani/kWh).

Altfel spus presiunea tarifară pe companii s-a redus şi am putea să ne aşteptăm la o reducere a preţurilor la anumite produse şi nu la o creştere precum anunţă apocaliptic unele surse mass-media, citând şefi de companii, asociaţii şi patronate.

Decizia ANRE a generat discuţii aprinse, iar preşedintele Igor Dodon, spune că majorarea tarifului la energie nu ar avea la bază calcule temeinice și justificate, iar decizia este „o încercare de a destabiliza situaţia în ţară la comanda politică a fostei guvernări”

Factorii ce au influenţat majorarea preţurilor

Abia după 4 zile de la adoptarea noilor tarife, ANRE a venit cu unele explicaţii a factorilor ce au influenţat creşterea lor.

"În baza analizei calculelor tarifelor și prețurilor prezentate, ANRE a constatat existența factorilor obiectivi care, în conformitate cu prevederile legale, cu metodologiile tarifare în vigoare conduc la necesitatea revizuirii costurilor din componența tarifelor de distribuție și prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice pentru anul 2019. Printre cei mai importanți sunt următorii:

(I) evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA pentru anul 2019, estimat la nivel de 17,58 lei/USD, față de cursul de schimb mediu anual al monedei naționale de 16,83 lei/USD inclus în tariful în vigoare (majorare cu 4,5%);

(II) majorarea prețului mediu de import al energiei electrice de la 5,16 ¢/kWh la 5,38 ¢/kWh (cu 4,3%). Astfel, urmare a deprecierii monedei naționale față de dolarul SUA și a majorării prețului de import, prețul mediu anual de procurare a energiei electrice de la surse s-a majorat cu 7,6% - 9,9%;

(III) cuantumul indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2019 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici publicată de Ministerul Economiei de 4,9%;

(IV) investițiile noi, date în exploatare în anul 2018 și incluse în calculul tarifului în baza raportului de executare a planului de investiții prezentat de către operatorul de distribuție (350 milioane lei în cazul RED Union Fenosa SA și 228 milioane lei în cazul SA RED Nord);

(V) creșterea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real cu 6,3%, de la 2.610 lei (reflectat în tariful anterior) la 2.775 lei (începând cu 1 mai 2019).

Continuarea articolului o puteți citi pe mold-street.com.


Pub