Cererea de revizuire, inadmisibilă
Social 21 august 2019, 19:56 | 1524

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea judecătoarei Domnica Manole de revizuire a hotărârii din 19 august privind alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al instituţiei, în care a fost invocat faptul că ar fi existat o suspiciune rezonabilă de trucare a votului secret. Potrivit unui comunicat de presă al Curţii Constituţionale, pentru a elucida existența împrejurărilor care ar schimba în mod esențial respectiva hotărâre, a fost solicitată o precizare din partea judecătoarei Liuba Șova, pe ale cărei afirmații s-a bazat cererea Domnicăi Manole. În document se mai spune că Liuba Șova a declarat că în timpul votului a avut încredere în legalitatea, independența și imparțialitatea acestui proces şi că nu-l contestă.

Potrivit procesului-verbal al ședinței Curții Constituționale din 19 august, semnat de fiecare membru, Liuba Șova a acumulat două voturi, iar Vladimir Țurcan - patru.

Prin urmare, Curtea Constituțională consideră că împrejurările invocate de Domnica Manole nu sunt de natură să schimbe esența hotărârii din 19 august. Amintim că alegerea fostului deputat socialist Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curţii Constituţionale a provocat un val de critici. Premierul Maia Sandu a declarat că numirea unui reprezentant al PSRM este un lucru grav şi că nu se poate admite ca instituția să fie controlată de o forță politică. Iar astăzi, deputatul Blocului ACUM Lilian Carp a cerut demisia lui Țurcan din cadrul Curții Constituționale. În caz contrar, parlamentarul susține că va părăsi Blocul ACUM.

Iar șeful statului, Igor Dodon, consideră că politicienii ar trebui să se abțină de la comentariile despre componența Curții Constituționale, după ce tot ei au luat decizii în acest sens.

Vladimir Țurcan a fost ales luni în funcția de președinte al Curții Constituționale prin vot secret, pentru un termen de trei ani. În absenţa lui, atribuțiile șefului instituției vor fi exercitate de către judecătoarea Liuba Şova. Ea a anunțat luni seara, la un post TV, că ar fi primit un mesaj de la un angajat al Parlamentului, care i-ar fi sugerat să-l propună pe Țurcan pentru funcția de președinte al Curții Constituționale. În replică, Vladimir Țurcan a spus că votul a fost corect și neinfluențat, iar Șova ar fi reacționat „bolnăvicios” pentru că nu i-a revenit funcția administrativă. Șova a declarat că a votat pentru ea. Și judecătorul Nicolae Roșca a lăsat să se înțeleagă că s-a pronunțat în favoarea Liubei Șova. Țurcan a obținut însă patru voturi. În același timp, Domnica Manole a scris pe Facebook că NU și-a exprimat votul pentru Vladimir Țurcan și din acest motiv a depus cererea de revizuire a hotărârii privind alegerea președintelui Curții Constituționale. 

Opinia ta contează. Comentează!