05:49:59 24.04.2024
Stiri

MĂRTURIE // Cum a fost DEMOLAT monumentul lui Lenin din PMAN în anul 1991? Snegur către Oboroc: „Răspunzi cu capul”

Social 21.08.2019 08:01 Vizualizări10353 Autor: Ziarul National
MĂRTURIE // Cum a fost DEMOLAT monumentul lui Lenin din PMAN în anul 1991? Snegur către Oboroc: „Răspunzi cu capul”


După ce a stat mai bine de patru decenii în fața Guvernului, în actuala Piață a Marii Adunări Naționale, numită Piața Victoriei în perioada sovietică, monumentul lui Lenin a fost demolat în iulie 1991 și dus pe teritoriul Centrului „Moldexpo”, unde se află și astăzi.

Decizia a fost luată la cel mai înalt nivel, dar capii republicii au preferat să plece în acele zile din Chișinău, „la pupitru” lăsându-l pe Constantin Oboroc, consilierul președintelui Mircea Snegur pe probleme politice.

Oboroc își amintește, într-o emisiune de la postul public de televiziune, cum a fost luată decizia în privința monumentului lui Lenin din iulie 1991.

Pentru demontarea monumentului s-a pronunțat, încă în anul 1990, primarul de atunci al Chișinăului, Nicolae Costin.

CITIȚI și CENTENAR // Povestea monumentului lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului: A fost ascuns de câteva ori peste Prut în ultimii 100 de ani, pentru a-l proteja de sovietici

„Se începuse lucrul acesta prin decembrie. Conducerea noastră s-a speriat de țipetele generalilor și s-a oprit. Ei ce-au făcut - au luat o pelincă albă și l-au învelit pe Vladimir Ilici. A stat toată primăvara așa”, spune Oboroc.

Momentul culminant a venit cu câteva zile înainte de 28 iulie 1991, când la o ședință convocată de președintele Mircea Snegur a fost sonorizat un posibil scenariu sângeros. „Pe 28 iulie, dimineața la ora 6.00, Chișinăul se va trezi cu veteranii de război cu toate medaliile la piept în jurul monumentului lui Lenin, așa, cu pelinca ceea albă. La ora 10.00 va coborî Frontul Popular și-i va ataca cu ouă clocite și călimări cu cerneală. Se va începe o încăierare și, la ora 12.00, va coborî polkul de la Buiucani să facă ordine, așa cum s-a întâmplat în statele baltice și Asia Mijlocie”, își amintește Constantin Oboroc.

Președintele Mircea Snegur i-a întrebat pe cei prezenți la ședință: „Ce facem?”.

„S-a făcut liniște. Președintele Snegur, când s-a răstit o dată: Eu v-am întrebat ce facem? Eu zic, dar ce să facem, îl scoatem de-acolo și rezolvăm problema. Prim-ministrul Muravschi: Dle Oboroc, mata gândești ce vorbești? Două luni de zile au ciocănit în el și nu l-au putut scoate, dar mata vrei în trei zile să-l scoți”, povestește fostul consilier prezidențial.

Constantin Oboroc este inginer de profesie, cunoștea domeniul construcțiilor și a cerut puțin timp să se consulte cu specialiștii pentru a le spune „în ce zi și la ce oră Lenin nu va mai fi în Piață”.

Acesta a cerut toate actele legate de monument ca să vadă „ce bombă atomică mai este și Lenin acesta”.

„Am citit, am văzut structura metalică de rezistență, nu era mare problemă, chiar dacă era beton puternic”, zice Oboroc, care și-a luat angajamentul să organizeze trei echipe care să lucreze non-stop pentru ca monumentul să fie demontat.

„Dle președinte Snegur, dacă începem lucrarea acum, luni dimineața la 6.00 Lenin nu va mai fi în Piață. Da? Dacă ești așa de deștept, noi plecăm toți din oraș și tu rămâi la pupitru și răspunzi cu capul, dar Lenin să nu mai fie aici, mi-a spus Snegur”.

Zis și făcut, iar monumentul lui Lenin a ajuns în scurt timp la „Moldexpo”.



O altă mare realizare a fostului deputat, consilier prezidențial și prim-vicepremier, este discursul scris pentru președintele Snegur în anul 1995, când studenții și intelectualii protestau în centrul capitalei, cerând modificarea articolului 13 din Constituție. Atunci, Oboroc s-a consultat cu savantul lingvist Anatol Ciobanu, cu scriitorul Ion Ciocanu, pentru a-i aduce șefului statului cele mai bune argumente în favoarea limbii române.

Totuși, Constantin Oboroc, care locuiește astăzi în satul Vărzărești din raionul Nisporeni, crede că a fost „trădat” de Mircea Snegur și, după ce ultimul a pierdut alegerile prezidențiale din 1997, a plecat definitiv din politica R. Moldova.

„Noi avem partide reale? Aceasta este sărăcia noastră. Noi nu avem forța oamenilor, atâta lume inteligentă, puternică, elevată, dar n-avem ciurul care să-i selecteze pe cei mai buni, integri. Ciurul despre care se vorbea la prima Mare Adunare Națională, care să aleagă grâul de neghină, a fost spart”, își exprimă dezamăgirea Constantin Oboroc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md