17:38:48 28.03.2024
Stiri

Detalii despre noul ACORD de colaborare între „ACUM” – PSRM. Înțelegerea dintre cele două entități NU are fixat un termen definit. Mărul discordiei – PROCURORUL GENERAL

Politică 21.08.2019 12:19 Vizualizări1975 Autor: Ziarul National
Detalii despre noul ACORD de colaborare între „ACUM” – PSRM. Înțelegerea dintre cele două entități NU are fixat un termen definit. Mărul discordiei – PROCURORUL GENERAL important.md


Noul Acord de colaborare dintre „ACUM” – PSRM este pe ultima sută de metri, iar în viitorul apropiat urmează să fie semnat de premierul Maia Sandu, spicherul Zinaida Greceanîi, vicepremierul Andrei Năstase și de președintele Igor Dodon. Noul acord nu va avea, cel mai probabil, un termen definit, chiar dacă șeful statului și-ar dori o înțelegere pentru patru ani.

„Noi am pregătit un proiect, care a fost transmis săptămâna trecută dnei prim-ministru și dlui ministru de Interne. Eu știu că echipele au lucrat mult ieri și astăzi asupra acestui acord. În afară de componentele de bază – politica internă, politica externă – evident că unul din elementele de bază ale acestui acord trebuie să fie reformele. Și aici este vorba, în primul rând, de reforma justiției. Acest acord cred că, în proporție destul de mare, este pregătit și ar fi bine să fie semnat. Cu semnătura sau fără semnătura președintelui țării trebuie să decidem împreună. La sigur trebuie să fie semnat de prim-ministru, de președintele Parlamentului și de toți deputații care sunt parte a majorității parlamentare. Eu cred că ar fi bine să fie și semnătura președintelui țării. De ce? Pentru că președintele tot participă la implementarea acestor reforme”, a declarat Dodon pentru „Europa Liberă”.

Șeful statului s-a referit la problemele care au apărut între PSRM și „ACUM”.

„Referitor la reforme. Este vorba de reforma justiției, în primul rând. Noi am anunțat la începutul lunii august că instituția prezidențială tot are un concept, Guvernul a spus că are un concept. A fost ideea la o anumită etapă să scoatem public aceste două concepte pentru dezbateri, dar eu am spus că nu este bună o astfel de abordare. Am propus să găsim noi consens în interior, pentru a ieși cu un proiect de reformă comun. Și dacă din start erau 10-15 puncte conceptuale cu poziții diferite, au fost scoase toate, a rămas doar un singur punct, pe care urmează să-l discutăm”.

În acest sens, Igor Dodon a recunoscut că punctul respectiv se referă la alegerea procurorului general.

„Condițiile înaintate față de procuror. Aici sunt opinii diferite. Cei de la „ACUM” au venit cu procuror extern, eu am insistat ca să fie un cetățean al R. Moldova. Cred că aici este, dar tot noi deja am găsit undeva compromisul și eu cred că se poate de găsit un compromis și de mers înainte și pe acest subiect. Eu cred că nu este corect eu să anunț compromisul până când nu-l găsim cu cei din Blocul „ACUM”. Nu ar fi corect, pentru că suntem o echipă. De aceea, noi trebuie să punem punct pe acest element și vreau să vă spun că în proporție de 90 la sută compromisul este...”, a dat asigurări președintele.

Igor Dodon a mai adăugat că acest acord trebuie semnat cât mai repede. „Trebuie să fie fără termen, pentru că trebuie să ne fixăm reformele. Consider că această guvernare trebuie să fie pe patru ani. Pentru a face schimbările, pentru a da un mesaj, pentru a stopa scindarea societății, pentru a consolida societatea care este foarte divizată ar fi bine această guvernare să fie pe patru ani și eu în calitate de președinte voi face tot posibilul pentru aceasta, să-i mențin împreună. Nu-i simplu”, a conchis Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md