13:49:49 23.04.2024
Stiri

DOC // Concertul lui Dodon, în ZI de DOLIU: Guvernul decretează în zilele de 23 și 24 august DOLIU NAȚIONAL

Social 21.08.2019 13:11 Vizualizări3148 Autor: Ziarul National
DOC // Concertul lui Dodon, în ZI de DOLIU: Guvernul decretează în zilele de 23 și 24 august DOLIU NAȚIONAL


Guvernul a aprobat în ședința de astăzi un proiect de hotărâre care prevede declararea zilei de 23 august - Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, iar a zilelor de 23 şi 24 august - zile de doliu, cu arborarea în bemă a drapelului de stat.

Potrivit proiectului, în ziua de 23 august, la ora 10.00, în semn de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, Guvernul va păstra un moment de reculegere, iar autorităţile administraţiei publicii centrale şi locale vor organiza activităţi de comemorare.

De asemenea, se recomandă Instituţiei publice naţionale a audiovizualului „Compania Teleradio-Moldova” şi altor instituţii media să asigure difuzarea în cadrul emisiunilor radiofonice şi televizate a materialelor consacrate evenimentului respectiv, cu anunţarea, la 23 august, ora 20:00, a unui moment de reculegere în memoria victimelor regimurilor totalitare şi autoritare.

„Prin instituirea unei asemenea zile, condamnăm în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare. Din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a memoriei tuturor victimelor ar veni să unească societatea în jurul compasiunii, a înțelegerii și a recunoașterii suferințelor tuturor victimelor și membrilor familiilor acestora și să asigure că cei care s-au opus activ acestor regimuri și au luptat împotriva tiraniei și oprimării nu vor fi uitați”, a declarat Maia Sandu în ședința de Guvern.

Proiectul a fost elaborat în scopul comemorării în R. Moldova a victimelor regimurilor totalitare şi autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste şi comuniste, în baza declaraţiilor şi recomandărilor forurilor internaţionale, în special a Declaraţiei Parlamentului European din 23 septembrie 2008 privind proclamarea zilei de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului şi a Rezoluţiei Parlamentului European din 2 aprilie 2009 referitoare la conştiinţa europeană şi totalitarism.

Menționăm că președintele Igor Dodon a anunțat un „concert grandios” pe 24 august, dedicat „aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă”.



Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md