Uniunea Avocaților din Moldova critică neînțelegerile de la CC: Situaţia de la CC reprezintă un semnal alarmant, care va dezbina societatea şi va ştirbi total încrederea în sistemul de drept din

Uniunea Avocaților din Moldova se arată indignată de ultimele mișcări în domeniul judiciar și de ultimele mișcări de la Curtea Constituțională.

Foto: unimedia

Într-un comunicat, aceștia spun că „jocurile de culise, care sunt inadmisibile într-un stat de drept, dar la care asistă societatea noastră în ultima perioadă, aduce cu sine nenumărate semne de întrebare. Actualele reforme în domeniul judiciar, asumate de forța politică actuală, a trezit discuţii şi scenarii în rândul oamenilor şi a persoanelor care nemijloc fac parte din sistem sau sunt factori de înfăptuire a justiţiei”.

„Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova se arată îngrijorată de ultimele evenimente ce au loc pe scena politică şi iminent afectează procesul de înfăptuire a justiţiei, precum şi planurile de viitor la acest capitol. După ce instituţia avocaţională a fost neglijată în ultima perioadă, nefiind participant la elaborarea proiectelor cu privire la reforma sistemului judiciar şi asistând ca simplu spectactor, situaţia de astăzi reprezintă un semn de alarmă pentru avocaţi.

După ce săptămîna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat poziţia sa oficială cu privire la eventualele reuniuni ale judecătorilor şi forţarea lor de a se poziţiona în favoarea cuiva sau ceva, respingând acuzaţii precum că ar fi ei (CSM) organizatorii, astăzi şocul este şi mai mare.

Situaţia de la Curtea Constituţională reprezintă în opinia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova un semnal alarmant, care întâi de toate va dezbina societatea, va spori nesiguranţa şi va ştirbi total încrederea în sistemul de drept din Republica Moldova.

În acest context, Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova, solicită în mod public, reorganizarea priorităţilor forţei politice actuale şi păstrarea cu demnitate a importanţei unui stat de drept echidistant,obiectiv şi corect”, se mai arată în comunicat.

UNIMEDIA amintește că săptămâna trecută Parlamentul a votat doi judecători la Curtea Constituțională, Vladimir Țurcan și Domnica Manole. Ieri, Vladimir Țurcan a fost numit, prin vot secret, președintele Curții Constituționale. Astăzi, Domnica Manole a făcut o solicitare, prin care cere ca numirea lui Țurcan la președinția CC, să fie anulată.


Pub