(video) Cum se dispersează norul radioactiv format în urma exploziei din Arhanghelsk și care este riscul de a afecta Moldova

Rosatom, agenţia atomică a Rusiei, a recunoscut caracterul nuclear al incidentului din 8 august și că mai mulţi specialişti din domeniul nuclear au murit în urma exploziei, care a avut loc în timpul testării unei rachete la un poligon militar din regiunea Arhanghelsk. Totodată, autoritățile ruse refuză să ofere explicaţii oficiale legate de faptul că explozia a crescut nivelul radiaţiilor din zonă.

Foto: Lassina Zerbo/Twitter

Mai mult, două stații ale operatorului unei reţele globale de senzori pentru radioactivitate aflate în apropierea locului exploziei misterioase care a avut loc pe 8 august, au fost închise la două zile după incident, urmate ulterior de alte două stații, alimentând suspiciunile că Moscova încearcă să mușamalizeze incidentul și consecințele sale, transmite Reuters.

Organizaţia Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO) a adus în vedere faptul că cele două staţii pentru măsurarea nivelului radioactivităţii au fost oprite. Sistemul internaţional de monitorizare al organizaţiei include senzori atmosferici care pot detecta particule radioactive în aer.

Cele două staţii de monitorizare, Dubna şi Kirov, au încetat să mai transmită informaţii pe 10 august, doi oficiali ruşi declarând pentru CTBTO că au „probleme de comunicare şi de reţea”.

Tot luni, secretarul executiv al CTBTO Lassina Zerbo, a declarat că organizația a sesizat probleme tehnice la două stații de monitorizare din vecinătatea sitului unde s-a produs explozia misterioasă.

De asemenea, oficialul a publicat pe contul său de Twitter o hartă care arată o simulare a dispersării norului radioactiv ce s-a format în urma incidentului:

Purtătorul de cuvânt a declarat mai târziu că alte două stații, Bilibino și Zalesovo, au încetat să mai transmită date la 13 august. Bilibino se află în extremitatea estică a Siberiei, în afara hărții care simulează deplasarea norului radioactiv.

Totuși, Zerbo atenționează că „ este vorba de modelări tehnologice standard pentru a simula posibila mișcare a radioizotopilor (dacă aceștia există), arătând cum / unde se pot dispersa în timp” și că „NU prezintă detectarea efectivă și nu are legătură cu sănătatea”.

Simularea efectuată de CTBTO arată că norul radioactiv atinge și teritoriul țării noastre, însă potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, fondul radioactiv este în limitele normei admisibile.

O hartă atașată ilustrează o altă traiectorie a norului de poluant, care inițial este orientat spre sud-sud-est față de locul accidentului, urmând ca spre ziua de marți, 13.08 ipoteticul nor de poluant să ajungă undeva în nordul Iranului. Așadar, România nu este pe această traiectorie, însă nu trebuie să uităm că în ultimul caz de acest fel (septembrie 2017) țara noastră a fost regiunea în care s-au înregistrat cele mai ridicate concentrații de poluant radioactiv eliberat în atmosferă în urma unui accident din sudul Munților Ural, a declarat doctorul conferențiar Lucian Sfîcă, într-o declarație a Serviciului Meteorologic de Stat privind accidentul din regiunea Arhanghelesk.

sursa: Altfel.md


Pub