Ucraina va importa gaze naturale din România prin Republica Moldova. Se preconizează modernizarea unor stații de contorizare a gazelor, inclusiv a celei de la Căușeni

Ukrtransgaz și Moldovagaz, împreună cu operatori ai sistemelor de transport a gazelor naturale din alte țări, au convenit asupra soluțiilor tehnice necesare pentru crearea de noi capacități de import pe baza sistemului de gazoducte transbalcanice în direcția Sud-Nord (revers pe gazoductul Tranzit-1). Scopul principal al cooperării este diversificarea rutelor de furnizare a gazelor naturale în Ucraina pentru pregătirea perioadei toamnă-iarnă 2019-2020, se arată într-un comunicat al agenției de transport al gazelor naturale din Ucraina.

Foto: utg.ua

Se așteaptă ca, începând cu 1 ianuarie 2020, să se creeze o capacitate constantă pentru importurile din România a 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an, indiferent de volumul de tranzit de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei. Transportul de gaze de la punctul Isaccea 1 - Orlovka va fi efectuat de conductele de gaz „Razdelnaya - Ismail” și „Shebelinka - Dnepropetrovsk - Kryvyi Rih - Ismail”.

Experții Ukrtransgaz și Moldovagaz au convenit să modernizeze stațiile de contorizare a gazelor la frontieră de la stațiile Grebeniki (Ucraina) și Căușeni (Moldova), pentru a funcționa în regim de revers. Partea ucraineană intenționează să construiască puncte de ocolire suplimentare de conducte de gaz, să instaleze noi bariere tehnologice cu instalarea a valvelor cu bilă cu trei căi și să finalizeze reconstrucția stației de contorizarea a gazelor Grebeniki până la sfârșitul anului 2019.

Pentru Ucraina și Republica Moldova, acest proiect are o importanță strategică, deoarece prin diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaz, își vor crește siguranța energetică și furnizarea neîntreruptă de gaze naturale pentru cetățenii celor două țări.

În mai 2018, Ukrtransgaz a efectuat o evaluare a cererii de capacitate de intrare către Ucraina din România și a confirmat fezabilitatea economică a creării unei astfel de capacități pe ruta transbalcanică.


Pub