Igor Dodon: Ceea ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională „a fost o greșeală”

Președintele Moldovei Igor Dodon a declarat Europei Libere că ceea ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională, luni, „a fost o greșeală”.

Foto: UNIMEDIA

În opinia șefului statului, „ideea de a promova oameni politici” nu a fost cea mai corectă, dar odată ce judecătorii au fost votați „nu mai contează cine este președinte”.

Igor Dodon a spus că nu dorește să pună presiuni asupra magistraților și să vină cu soluții care să rezolve criza de neîncredere instalată după ultimele evoluții la Curtea Constituțională, unde judecători au fost aleși și politicieni care au făcut parte din partide și pe liste de candidați în alegerile parlamentare.

Azi, 20 august, judecătoarea Curții Constituționale Domnica Manole a depus cerere de revizuire și anulare a hotărârii de numire a lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte CC.

Numirea lui Țurcan a stârnit un val de nemulțimiri din partea mai multor deputați, miniștri, dar și a societății civile.

Pe de altă parte, Vladimir Țurcan a spus că numirea sa „s-a făcut conform legislației” și a adăugat că, criticile sunt „emoții, pur și simplu, dar cred că o să treacă și asta”. Țurcan a mai adăugat că a depus cererea de suspendare a sa din funcția de membru al Partidului Socialiștilor, așa cum prevede legea.

Totodată, surse din cadrul CC, au declarat pentru UNIMEDIA că judecătorii Liuba Şova şi Nicolae Roşca nu ar fi votat pentru ca Vladimir Țurcan să devină noul președinte al Curții Constituționale.

În context, judecătoarea de la Curtea Constituțională Liuba Șova a spus că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată din timp. Șova a spus că a primit un mesaj de la un angajat al Parlamentului, care îi sugera să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar acesta o va numi președintă în absența lui.

Ministrul de Interne Andrei Năstase a cerut tuturor judecătorilor CC să-și asume public votul, în caz contrar să își dea demisia.


Pub