„Stadionul este Republican”: Un grup de activiști cere transparență în deciziile privind soarta stadionului

Un grup de activiști se adresează public Maiei Sandu, lui Nicu Popescu, lui Igor Dodon și deputaților și cer transparentizarea situației în care se află Stadionul Republican.

Foto: Facebook/ Stadionul este Republican

Activiștii solicită „publicarea tuturor documentelor și a corespondenței oficiale referitoare la Stadion, atât cu ambasada SUA cât și cu alte părți (oameni de afaceri, investitori străini) pentru perioada 2005-2019, imediat cum acestea sunt disponibile.Inițierea unui amplu proces de consultări publice, conform legislației”.

„Considerăm că noua guvernare, care a exprimat intenția de a scoate țara din captivitate (inclusiv, prin votarea pe 8 iunie 2019 a Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova) și care luptă cu practicile netransparente ale vechii guvernări, trebuie să își asume angajamentul de a asigura transparența totală a procesului, să depună eforturile necesare pentru identificarea tuturor instrumentelor de consultare a opiniei publice și, eventual, să se implice în eforturile comune de revitalizare a spațiului.

Condamnăm felul în care precedentele guvernări au gestionat situația Stadionului Republican, felul cum a fost votată legea despre desființarea Stadionului și vinderea terenului, încălcând procedura de transparență decizională și felul cum aceasta a fost promulgată (de către Andrian Candu, care deținea interimatul funcției de președinte după a cincea suspendare a lui Igor Dodon). De asemenea condamnăm atitudinea necritică a noii guvernări față de această situație. Or, ruinarea și înstrăinarea Stadionului Republican merită o anchetă la fel de detaliată precum privatizarea Aeroportului Chișinău sau alte scheme de corupție și trafic de influență a vechilor guvernări. Ne exprimăm încrederea că greșelile trecutului vor fi reparate”, scriu activiștii.

Procesul de vânzare a terenului fostului stadion Republican pentru construcția Ambasadei SUA a fost lansat juridic în anul 2015 de către Guvernul condus de Chiril Gaburici. A fost efectuată o inspecție de către experţi din Washington și imediat după, în 2015, Guvernul Republicii Moldova a dat Guvernului SUA aceptul oficial pentru vînzarea terenului.

Proiectul de lege a fost votat de majoritatea deputaților și a fost trimis spre promulgare către Igor Dodon în octombrie 2018.

Ambasada Statelor Unite în Moldova a salutat adoptarea proiectului de vânzare a terenului Stadionului Republican Guvernului SUA.


Pub