Fosta cantină a Guvernului și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei, puse sub sechestrul procurorilor. Proprietarii șterg urmele?

PE SCURT

Procurorii anticorupție au pus sechestru pe o parte din fostele active ale statului privatizate la începutul anului de un grup de firme, caz descris în investigația RISE Moldova – „Frăţia privatizării”. Este vorba de fosta cantină a Guvernului și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei. Între timp, o parte din imobile au ajuns deja în proprietatea unei firme din România, scrie RISE Moldova.

PE LUNG

În luna aprilie, RISE Moldova a publicat „Frăția privatizării”, o anchetă video în care arăta cum un grup de companii conectate între ele au preluat pe bani mărunți câteva proprietăți de stat.

În luna iulie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a pornit urmărirea penală în privința unor angajați ai Agenției Proprietății Publice (APP) care, prin abuz de putere, ar fi admis vânzarea imobilelor.

Tot în luna iulie, oamenii legii au obținut mandat judecătoresc și au aplicat sechestru pe fosta cantină a Guvernului și pe cei aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei privatizați la începutului acestui an.

Potrivit jurnaliștilor de la RISE, la fel ca procurorii, nici cumpărătorii imobilelor nu au pierdut timpul. Astfel, după schimbarea puterii şi demisia, pe 20 iunie, a lui Vladimir Baldovici de la conducerea APP, s-au schimbat şi proprietarii celor trei firme, fondate în aceeaşi zi şi cu aceeaşi adresă juridică.

Astfel, Construct Deluxe SRL, firma care a preluat de la stat fosta Cantină a Guvernului, a devenit proprietatea firmei românești AECM Trade Group SRL. Conform Registrului Comerțului din România, compania a fost înregistrată în aprilie 2019 în comuna Tânşa, judeţul Iaşi, și îl are unic asociat pe Serghei Adam din Republica Moldova.

Tot la AECM Trade Group a ajuns și Construct Elegant SRL, cea de-a doua firmă a fraților Igor şi Marcel Botnariuc. La începutul acestui an, Construct Elegant a luat în locațiune, iar ulterior, privatizat, o parte din Casa Presei.

Sergiu Glinca, fondatorul și administratorul Quantum Imobil — firmă care a privatizat și ea o parte din Casa Presei, își vinde afacerea. Noul proprietar devine Constantin Hîncota, care mai deţine şi alte companii din domeniul construcţiilor.

RISE Moldova a precizat că prin aceeași schemă — de luare în locațiune și apoi privatizare la un preț cu mult sub cel de piață — în această iarnă au mai fost privatizate și alte imobile: o vilă cu statut de monument istoric, un teren din spatele clădirii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru (fosta clădire a Ministerului Agriculturii — n.r.); dar și un teren de jumătate de hectar de pe strada Petricani, care aparținea întreprinderii de stat Editura „Universul”.

Investigația poate fi citită AICI. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.