„A ridicat căștile pierdute de un protestatar și le-a dat unui polițist”. Un bărbat originar din R.Moldova, arestat la Moscova

PE SCURT

Danila Begleț, un bărbat originar din Republica Moldova, a fost reținut la Moscova, după ce pe 27 iulie a fost prezent pe bulevardul Saharov, unde în acel moment avea loc mitingul de protest neautorizat „Pentru alegeri corecte”. Inițial, Comitetul de Anchetă din Rusia l-a acuzat pe Begleț de organizarea dezordinilor în masă, dar după ceva timp instituția a anunțat că bărbatul este acuzat de violență împotriva unui reprezentant al puterii.

Aceasta în condițiile în care, moldoveanul a declarat că în timpul reținerii unui protestatar, el a ridicat căștile pierdute de acela și le-a dat polițistului. Acum moldoveanul riscă până la cinci ani de închisoare.

PE LUNG

Potrivit anchetatorilor, Begleț l-a înșfăcat de braț pe un ofițer al forțelor de ordine și „i-a provocat durere”. Anterior, anchetatorii susțineau că dispun de o „înregistrare video în care se arăta clar cum Begleț lovește ofițerii de ordine, împiedicând astfel activitățile lor legitime”. În baza acestor informații, Begleț a fost arestat pe 9 august și trimis în arest preventiv pentru două luni.

„Da, el a fost la miting pe 27 august. Este acuzat că a agresat un ofițer, dar nu a fost așa. A ridicat căștile, s-a dus la polițist și i-a spus:„ Luați-le, omul le-a pierdut “, a spus Andrei Begleț, fratele lui Danila.

Presa rusă scrie, că imediat ce bărbatul s-a adresat polițistului,  deja Begleț era înhățat și dus la Poliție. Acolo a fost amendat, dar după ceva timp în apartamentul său au avut loc percheziții.

Potrivit presei, Danila Begleț a venit la Moscova în urmă cu trei ani, a primit cetățenia rusă, și-a deschis propria afacere, s-a căsătorit și are doi copii.

Precizăm că, pe 27 iulie, în centrul Moscovei, a avut loc un miting neautorizat pentru admiterea candidaților independenți la alegerile pentru Duma orașului Moscova. Manifestația s-a încheiat în rețineri masive. Presa rusă a scris că atunci au fost reținute 1373 de persoane.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.