DOC // Domnica Manole a cerut revizuirea hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al Curții Constituționale

Mariana Colun
20/08/2019
Foto: CIJM

În dimineața zilei de marți magistrata Curții Constituționale, Domnica Manole, a depus cerere de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al CC. 

Manole și-a motivat cererea prin faptul că  ulterior procedurii de adoptare, au devenit parțial cunoscute rezultatele votului secret la alegerea șefului Curții, ceea ce ar fi indus suspiciuni că rezultatele votării secrete ar fi fost trucate.

Prim-ministra Maia Sandu, a cerut luni, ca fiecare din cei șase judecători constituționali să spună public pentru cine și-a dat votul ca să fie promovat în funcția de președinte al Curții Constituționale. Mesajul șefei Guvenului a venit după ce alegerea, prin vot secret, a lui Vladimir Țurcan, exponentul Partidului Socialiștilor, la conducere CC a trezit discuții controversate și suspiciuni că votul ar fi fost viciat. 

Și ministrul de Interne, Andrei Năstase, într-o postare pe Facebook le-a cerut judecătorilor CC să-și asume votul pentru alegerea președintelui Curții. „Solicit tuturor judecătorilor Curții Constituționale mandatați de către Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova, fără nici un fel de excepție, să-și asume public opțiunea lor de vot pentru președintele Curții Constituționale. În caz contrar, solicit de îndată demisia acestora. Votul de astăzi ascunde, în mod evident, opțiuni formulate în baza unor interese obscure care nu au legătură cu interesul național”, a punctat Năstase.

Amintim că în seara zilei de luni, judecătoarea Curții Constituționale, Liuba Șova, a dezvăluit, într-o intervenție pentru postul Tv8, că alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată și că ar fi primit „recomandări” de a vota într-un anumit fel. Magistrata a declarat că a primit un mesaj duminică, de la un angajat al Parlamentului, care îi sugerează să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar cel din urmă o va numi președintă în absența lui. De asemenea, ea a făcut public faptul că Nicolae Roșca a înaintat-o pentru funcția de președintă a Curții. „Eu declar în fața întregului popor că eu m-am votat pe mine, logic eu deduc că persoana care m-a înaintat pe mine a votat candidatul pe care l-a înaintat. Mai departe votul este secret, eu nu cunosc cine și pentru cine a votat, dar a fost patru la doi”, a mai subliniat Liuba Șova.

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a reacționat la dezvăluirile făcute de Liuba Șova, cerând organelor de drept să se autosesizeze. „Organele competente trebuie să se autosesizeze imediat și să investigheze dacă au fost sau nu tentative de a influența judecătorii Curții Constituționale, iar persoanele implicate să fie deferite justiției. Până atunci însă, informația prezentată poate constitui temei pentru anularea rezultatelor alegerii președintelui CC, pentru a evita încă o lovitură puternică asupra credibilității acestei instituții”, a scris ministra pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că în dimineața zilei de luni, magistrații Curţii Constituţionale, care acum trei zile au depus jurământul în Parlament, l-au ales în calitate de preşedinte al Curţii pe judecătorul Vladimir Ţurcan. Acesta a fost votat, vineri, pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Legislativului de 54 de parlamentari. O zi mai devreme, printr-o inițiativă legislativă semnată de deputații Alexandru Slusari, Mihai Popșoi și Vlad Batrîncea, în această funcție era propus fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere. El a fost însă înlocuit de socialiști cu Vladimir Țurcanu, întrucât legea prevede că un judecător constituțional nu poate deține mai mult de două mandate. 

Mariana Colun
20/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii