/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Oamenii de la sate ies pe drumuri, pentru a-și vinde produsele crescute în grădini și pe deal

missing
20 august 2019, ora 22:12

În plin sezon al strugurilor și al pepenilor roșii, cele mai aglomerate trasee din țară se transformă în piețe ambulante. Oamenii ies la marginea drumurilor, în apropierea satelor, și vând tot ce cresc pe lângă casă sau pe dealuri. Cei mai în vârstă spun că din banii câștigați își vor cumpăra lemne pentru iarnă sau medicamente, în timp ce vânzătorii mai în putere își acoperă cheltuielile pentru prelucrarea pământurilor.

În apropiere de localitatea Romănești, la o margine de drum, lângă o o tarabă cu struguri, i-am cunoscut pe soții Ursu. Mătușa Vera și moș Vasile erau la pauza de masă. Înfometaseră deja, pentru că ies din casă când abia se crapă de ziuă. Deși sunt din Peresecina, cei doi bătrânei aleg să vină aici pentru că e mai puțină concurență.

„La ora 5:00 ne pornim de acasă și ședem până la 8:00, până se oprește transportul de trecut. Ședem cu 3 lăzi de poamă”.

„Să facem o capică, ca măcar să ne iasă cheltuielile pe care le-am lucrat la vie, pentru lemne, pentru medicamente. Cărbune nu mai cumpărăm, cărbunele-i scump. Dar pentru lemne facem noi”.

De soarele arzător se ascund sub acoperișul fântânii, iar apa rece îi ajută să înfrunte arșița mai ușor.

Când ne ducem acasă luăm buteliile cu apă de la această fântână. Așa apă bună.

La ai săi, 74 de ani, moș Vasile conduce un automobil, pe care l-a procurat cu mulți ani în urmă. Cu el, soții Ursu se deplasează spre Romănești pentru a-și vinde strugurii dulci.

„Îi vechișoară, cătăm de dânsa. Și eu-s vechișor, nu numai mașina. Mă sui întrânsa, mă repăd până la vie.

Totuși, cei doi spun că nu fac mare avere din vânzarea strugurilor.

„Când mai vindem oleacă, că nu prea se vinde. Ne năcăjim și să facem, să ședem acasă.  MUSCA  1:01-1:04  Poama mai merge, dar vinul nu se vinde deloc.  Iaca cum ne osândim la bătrânețe”.

Pe traseul spre Chișinău am întâlnit și alți oameni care încearcă să-și câștige pâinea înșirându-și produsele pe tarabele de la marginea drumului.

Acoperim cheltuielile și puțin ce ne iesă. Noi muncim un an de zile pentru ca să ajungem timp de 3 săptămâni să strângem banii care-i cheltuim la cultivat, la stropit”.

„Lucrăm undeva două săptămână, cât ne merge marfa, pe urmă atâta.  Asta-i producție de a noastră, noi o creștem. O culegem de cu seară sau dimineața, depinde cum dovedim”. 

În funcție de soi, prețul unui kilogram de struguri începe de la 5 lei. Sezonul strugurilor se va încheia în prima jumătate a lunii septembrie.

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram