‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn acest an recolta de struguri va fi mai mică decât în 2018

În acest an recolta de struguri va fi mai mică decât în 2018

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În acest an recoltarea strugurilor pentru vin va începe la mijlocul decadei a III-ea a lunii august, mai devreme decât anul trecut, iar specialiștii prognozează o producție globală de struguri mai mică decât în anul 2018 cu circa 30 de mii de tone, informează Mold-Street.

Aceasta în special, din cauza calamităților naturale, care au afectat circa 2 mii de hectare de plantații de viță de vie, iar în unele zone plantațiile fiind distruse complet. Informațiile au fost prezentate în cadrul Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate”, desfășurat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Stocuri de 15 milioane de decalitri de vin

În cadrul ședinței s-a discutat situația privind exportul produselor vitivinicole și stocurile de vinuri, starea plantațiilor viticole şi estimările producției globale de struguri în anul curent, precum și au fost propuse soluții pentru organizarea achiziționării strugurilor de soiuri pentru vin din recolta anului 2019.

Membrii Consiliului au punctat principalele probleme cu care se confruntă la moment, fiind subliniate stocul mare de vinuri, circa 15 milioane decalitri de vin, descreșterea volumelor la export și riscul acutizării situației în campania de procesare a strugurilor 2019.

Potrivit estimărilor recolta globală de struguri pentru comercializare în gospodăriile agricole este estimată, în prezent, la circa 460 de mii de tone (445,500 tone în anul precedent), din care soiuri europene pentru vin – circa 300 de mii de tone; soiuri de tip Isabella – circa 40 de mii de tone; soiuri de masă – circa 120 de mii de tone.

Totodată, conform datelor oferite de direcțiile raionale agricole, cantitatea de struguri destinați pentru procesare, se estimează la circa 330 de mii de tone, inclusiv materie primă proprie a unităților vinicole – circa 100 de mii de tone.

‹ adv ›

Din cauza stocurilor semnificative în depozite, întreprinderile vinicole intenționează să achiziționeze o cantitate mai mică de struguri, iar circa 70 de mii de tone, conform estimărilor, rămân fără procesator.

În acest context, Consiliul a propus producătorilor de struguri să direcționeze strugurii la fabricarea altor produse ce au la bază strugurii: suc concentrat, suc proaspăt, exportul strugurilor pentru vin, sau se va propune distilarea vinurilor.

Cât despre prețurile de achiziție a strugurilor, Consiliul va recomanda unităților vinicole să țină cont de prețurile de referință la negocierea cu producătorii de struguri.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›