Ministra Justiției, Olesea Stamate, despre declarațiile Liubei Șova: „Informația prezentată poate constitui temei pentru anularea rezultatelor alegerii președintelui CC”

Ministra Justiției, Olesea Stamate, susține că după declarațiile judecătoarei Curții Constituționale, Liuba Șova, precum că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată și că votul de azi este rezultatul unei decizii luate din timp, constituie temei pentru anularea rezultatelor alegerii președintelui CC.

Foto: UNIMEDIA

„Doamna Șova a făcut câteva declarații care demonstrează gravitatea situației. Organele competente trebuie să se autosesizeze imediat și să investigheze dacă au fost sau nu tentative de a influența judecatorii Curții Constituționale, iar persoanele implicate să fie deferite justiției. Până atunci însă, informația prezentată poate constitui temei pentru anularea rezultatelor alegerii președintelui CC, pentru a evita înca o lovitură puternică asupra credibilitatii acestei instituții”, a scris ministra Justiției, Olesea Stamate, pe pagina sa de facebook.

Olesea Stamate / Sursa:Olesea Stamate/facebook

UNIMEDIA amintește că Judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales în calitate de preşedinte pe Vladimir Ţurcan.

Prim-ministra Maia Sandu, într-o postare pe Facebook, a declarat că numirea lui Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale este „un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea” în instituție și a cerut judecătorilor să facă public cum și-au exprimat votul.

Cu critici față de numirea lui Țurcan în respectiva funcție au ieșit deputați din ACUM și PDM.

În schimb, președintele Igor Dodon a salutat numirea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale și spune că mizează pe activitatea cât mai onorabilă a CC-ului.

Pe de altă parte, Vladimir Țurcan a spus că numirea sa „s-a făcut conform legislației” și a adăugat că, criticile sunt „emoții, pur și simplu, dar cred că o să treacă și asta”.

De menționat că în această seară, judecătoarea de la Curtea Constituțională (CCM) Liuba Șova declară că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată și că votul de azi este rezultatul unei decizii luate din timp, transmite TV8.

Judecătoarea a spus că a primit un mesaj ieri, de la un angajat al Parlamentului, care îi sugerează să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar acesta o va numi președintă în absența lui.

Ulterior, deputatul Sergiu Litvinenco a îndeamnat-o pe judecătoarea Domnica Manole să ia exemplul colegei sale, Liuba Șova, să iasă public și să spună pe cine a susținut la funcția de președinte al Curții Constituționale.


Pub