Rețea de migrație ilegală: Fabrica acte false pentru cetățeni străini și îi transporta peste Prut. Doi moldoveni, reținuți// VIDEO

PE SCURT

O rețea de migrație ilegală, ce acționa pe relația Republica Moldova – Uniunea Europeană, a fost destructurată de polițiștii de frontieră în comun cu angajații Centrului Antiterorist al SIS.

Gruparea era condusă de doi cetățeni moldoveni, dintre care un ex-polițist de frontieră și avea ca „obiect de activitate” racolarea de cetățeni străini proveniți din state cu risc sporit de terorism, cazarea temporară a acestora pe teritoriul Republicii Moldova, punerea la dispoziție de documente de identitate false și transportarea lor peste râul Prut, până pe partea română.

PE LUNG

Pentru serviciile oferite, traficanții primeau de la fiecare imigrant câte 2000 euro, bani care erau achitați pe teritoriul României.

În urma unor acțiuni simultane desfășurate de către ofițerii Poliției de Frontieră și Serviciului de Informații și Securitate, pe sectorul verde al frontierei de stat, în proximitatea localităților de frontieră, Frăsinești, raionul Ungheni și Costești, raionul Râșcani, au fost reținuți atât organizatorii rețelei, cât și depistați mai mulți cetățeni străini care intenționau să acceadă fraudulos în Uniunea Europeană.

Cetățenii străini sunt cu vârste cuprinse între 20 și 35 ani, originari din Republica Populară Bangladesh și Republica Uzbekistan. Pe parcursul documentării primare a acestora, au fost asigurați cu hrană și apă. Cetățenii moldoveni, care sunt și organizatorii filierei de migraţie ilegală, au fost reţinuți pentru 72 ore.

Totodată, în cadrul investigaţiilor a fost stabilit faptul că, din raționamente de securitate națională, unii dintre cetățenii străini aveau interdicție de intrare în mai multe țări, inclusiv state ale Uniunii Europene.

La fel, conform datelor deţinute la nivelul Serviciului de Informaţii şi Securitate, cetățenii bangladesh aveau conexiuni directe cu persoanele reținute la începutul lunii iulie curente, în cadrul operațiunii comune a SIS și PCCOCS, când a fost documentată activitatea infracţională a unui grup de cetăţeni străini, organizatori ai unei filiere de migraţie ilegală către ţările Uniunii Europene, cu complici în Armenia, Italia şi Franța.

Cercetările sunt continuate în vederea depistării întregii activități infracționale și luării măsurilor legale ce se impun.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.