Renato Usatîi: noua guvernare partajează funcțiile după modelul coalițiilor PDM-PLDM

by Rec_lama
Distribuiti mai departe...

Coaliția majoritară PSRM-ACUM împarte funcțiile în stat după modelul alianțelor PDM-PLDM, iar socialiștii preiau controlul asupra instituțiilor de forță, așa cum cândva au făcut democrații, remarcă liderul Partidului Nostru Renato Usatîi într-un comentariu pe contul său de Facebook. În aceste condiții, el consideră că actuala guvernare va repeta soarta precedentei.

Potrivit lui Renato Usatîi, reprezentanții PSRM împart puterea în stat, în timp ce cei de la Acum „beau cafea”. „În timp ce hipsterii de la ACUM umblă de colo-colo pe holurile Guvernului și beau cafea din pahare de carton, colegii lor mai în vârstă din Parlament și din administrația prezidențială împart puterea după modelul născocit în timpul coaliției de guvernare PDM-PLDM”.

Potrivit lui Usatîi, socialiștii preiau instituțiile de forță așa cum au făcut cândva cei de la PDM. „Rolul democraților l-au preluat socialiștii. E logic. În timp ce blocului ACUM i-a revenit rolul pldm-iștilor, mai ales că la ei se regăsesc mulți dintre colegii lui Filat de partid.  Socialiștii (noul PDM) au preluat structurile de forță (cu excepția MAI, exact ca pe timpul AIE), în timp ce ACUM (noul PLDM) – conducerea Guvernului. Cireașa de pe tort – lui Dodon i-a revenit și Curtea Constituțională”.

Liderul Partidului Nostru menționează că deși premierul Maia Sandu, aparent, s-ar opune acestor partajări, nu prea are spațiu de manevră. „Maia Sandu a criticat această decizie și a spus că-și rezervă dreptul „să acționăm în consecință”, deși nu este clar care sunt aceste acțiuni. Mă tem însă că e prea târziu și ea a ratat această șansă. Trebuia să se acționeze rapid imediat după schimbarea puterii, începând cu lustrația”.

Renato Usatîi consideră că în situația creată, istoria pur și simplu se va repeta. „Indiferent de atitudinea mea personală față de reprezentanții noii guvernări, este greu să nu observi că istoria se repetă și, se pare, se va încheia pentru Actualii la fel ca pentru Foștii. Păcat de țară, care va pierde din nou timpul, urmărind bătălia dintre profani și ticăloși”, a scris Renato Usatîi poe contul său de Facebook.

Amintim că actuala coaliție PSRM-ACUM, care a venit la guvernare cu un puternic mesaj de antioligarhizare și reformă a justiției, a continuat de facto să împartă funcțiile după criterii politice, la fel ca fostele conduceri. Iar luni, deputatul socialist Vladimir Țurcan, un apropiat al lui Igor Dodon, a fost ales președinte al Curții Constituționale, provocând critici dure atât din partea experților, dar și a unor reprezentanți ai Blocului ACUM, mai ales că au existat multe semne de întrebare și în privința procedurii de numire a acestuia în funcția de judecător.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...