Magistrata Curții Constituționale, Liuba Șova: „Decizia privind alegerea lui Vladimir Țurcan președinte al CC a fost luată înainte”

Anticoruptie.md
19/08/2019

Judecătoarea Curții Constituționale, Liuba Șova, a dezvăluit luni seara, într-o intervenție pentru postul Tv8, că alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată și că ar fi primit „recomandări” de a vota într-un anumit fel.

Magistrata a declarat că a primit un mesaj duminică, de la un angajat al Parlamentului, care îi sugerează să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar cel din urmă o va numi președintă în absența lui.

Foto: tv8.md

„Eu cu aceste mesaje nu mă voi adresa la organele de drept, pentru că nu am încredere”, a subliniat Liuba Șova. Ea afirmă că a înaintat candidatura lui Serghei Țurcanu la funcția de președinte al Curții, dar acesta și-a retras-o.

„El și-a retras-o și a spus că nu este de acord să candideze și nici nu înaintează altă candidatură. Același lucru a făcut și Domnica Manole și Eduard Ababei. Domnul Țurcan și-a înaintat candidatura sa, iar Nicolae Roșca m-a înaintat pe mine. Eu declar în fața întregului popor că eu m-am votat pe mine, logic eu deduc că persoana care m-a înaintat pe mine a votat candidatul pe care l-a înaintat. Mai departe votul este secret, eu nu cunosc cine și pentru cine a votat, dar a fost patru la doi”, a subliniat magistrata.

Judecătoarea anticipează eventuale consecințe după dezvăluirile făcute. „Îmi dau seama că vor fi consecințe și nu cele mai frumoase, dar adevărul este mai presus. Îmi asum riscurile”, a menționat ea.

Amintim că în dimineața zilei de luni, magistrații Curţii Constituţionale, care acum trei zile au depus jurământul în Parlament, l-au ales în calitate de preşedinte al Curţii pe judecătorul Vladimir Ţurcan. Acesta a fost votat, vineri, pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Legislativului de 54 de parlamentari. O zi mai devreme, printr-o inițiativă legislativă semnată de deputații Alexandru Slusari, Mihai Popșoi și Vlad Batrîncea, în această funcție era propus fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere. El a fost însă înlocuit de socialiști cu Vladimir Țurcanu, întrucât legea prevede că un judecător constituțional nu poate deține mai mult de două mandate. 

Anticoruptie.md
19/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii