Sunt justificate tarifele? Mai există firmele-căpuşă? Sergiu Tofilat face o analiză a deciziei privind majorarea prețului pentru energia electrică

Anunțul ANRE privind majorarea cu 5,58 la sută a prețului reglementat la energia electrică furnizată populației de către compania Gas Natural Fenosa, a stârnit nemulțumiri în rândul cetățenilor. Astfel, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a ținut să vină cu o analiză a unor aspecte importante ce vizează acestă decizie. „Putem să-l numim şef la ANRE şi pe Papa de la Roma, dar asta nu va duce la scăderea tarifelor. Nimeni n-o să ne livreze energie sau gaze pe datorie. Nu există tarife mari sau tarife mici. Tarifele trebuie stabilite corect şi transparent, să includă doar costurile justificate”, a scris Tofilat pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

Cauzele problemei:

„Tarifele sunt un subiect sensibil şi foarte politizat din câteva motive: (1) oamenii au venituri mici şi nu li se oferă compensaţii ca să poată achita facturile; (2) tarifele sunt nejustificate şi includ costuri ascunse; (3) operatorii comit abuzuri, iar ANRE nu intervine suficient să protejeze consumatorii. Atâta timp, cât nu vor fi rezolvate aceste probleme în ansamblu, tarifele vor provoca în continuare nemulţumirea oamenilor. Când vorbesc de ANRE, mă refer la conducerea instituţiei, care în ultimii 5 ani a reprezentat interesele personale ale câtorva oameni din Partidul Democrat”

Pentru ce plătim, ce include tariful?

„Simplu vorbind, sunt 2 componente: costul de achiziţie al energiei (sau gazelor) şi cheltuielile de livrare de la graniţă până la consumatori. Să le analizăm pe rând. Moldova importă 80% din energie şi 100% din gaze. Depindem de preţul de import, care variază anual sau trimestrial. Deoarece plătim în dolari, trebuie să ţinem cont şi de rata de schimb. Noi nu putem influienţa preţul de achiziţie. Dar putem crea concurenţă: să construim interconexiuni ca să putem procura din mai multe surse, acolo unde este mai ieftin. În schimb cheltuielile de livrare le stabileşte ANRE, iată aici trebuie să facem ordine. Ce includ ele: pierderi de energie/gaze în reţele, materiale şi cheltuieli de întreţinere a reţelelor, amortizarea investiţiilor, salarii, costurile de facturare. Anume aici se comit cele mai mari abuzuri. Ca să facem ordine în aceste costuri, ANRE trebuie să efectueze audit la toate întreprinderile reglementate şi să excludă din tarif cheltuielile nejustificate”

Sunt justificate tarifele?

„Nu, fiindcă cheltuielile de livrare trebuie reduse. Nu s-a efectuat audit la operatori şi n-au fost excluse costurile nejustificate. În genere, trebuie introduse în lege 2 prevederi: (1) înainte de aprobarea tarifelor ANRE să efectueze audit la operatori şi (2) Ministerul Protecţiei Sociale (MSMPS) în comun cu MinFin şi autorităţile locale să prezinte un mecanism de compensaţii pentru consumatorii care au venituri mici. Obţinerea compensaţiilor trebuie să fie simplă şi clară, să nu alerge consumatorii după 10-15 certificate de tot soiul. Nu e suficient să aprobi tarife noi, trebuie să oferi consumatorilor posibilitatea să-şi poată plăti facturile”

Mai există firmele-căpuşă?

„Ultima firmă-căpuşă Energokapital a fost eliminată în martie 2017. După ce am sesizat instituţiile europene împreună cu mai mulţi colegi, pe 5 ianuarie 2017 Secretariatul Comunităţii Energetice a elaborat un ghid privind organizarea licitaţiilor de procurare a energiei (https://www.energy-community.org/…/Energy-C…/2017/01/05.html). Acest ghid este aprobat de Ministerul Economiei, dar are caracter de recomandare. De atunci se organizează licitaţii în fiecare an. Însă problema nu e soluţionată definitiv, deoarece întreprinderea de stat Energocom nu respectă aceste reguli. Anume Energocom semnează contract cu centralele electrice din Ucraina şi regiunea transnistreană, după care revinde energia către FEE Nord şi GasNatural Fenosa FE. ANRE trebuie să aprobe regulile pieţei, care să fie obligatorii pentru toţi. Atunci nu vor mai exista intermediari”

Putem avea tarife mai mici?

„Pe fonul majorării preţului de import la energie şi în special la gaze, putem să-l numim şef la ANRE şi pe Papa de la Roma, dar asta nu va duce la scăderea tarifelor. Nimeni n-o să ne livreze energie sau gaze pe datorie. Nu există tarife mari sau tarife mici. Tarifele trebuie stabilite corect şi transparent, să includă doar costurile justificate”

Când va fi efectuat audit la operatori?

„Operatori sunt mulţi, de aceea trebuie de început acolo unde situaţia e mai gravă – la Moldovagaz. Va fi dificil, dar nu imposibil să „convingem” ANRE să efectueze acest control. Dacă nu vor dori, vom cere demisia lor, inclusiv şi în stradă dacă va fi necesar. Probleme în sectorul energetic s-au acumulat mai bine de 20 ani. Ele trebuie prioritizate, după care trebuie elaborat un plan de acţiuni, cu termeni de realizare”


Pub