13:28:54 18.04.2024
Stiri

Organizațiile neguvernamentale din R. Moldova, DEZAMĂGITE de „numirea netransparentă” a doi judecători la Curtea Constituțională de către Parlament

Politică 18.08.2019 13:04 Vizualizări1731 Autor: Ziarul National
Organizațiile neguvernamentale din R. Moldova, DEZAMĂGITE de „numirea netransparentă” a doi judecători la Curtea Constituțională de către Parlament


Treisprezece organizații neguvernamentale din R. Moldova, printre care „Promo-LEX”, Amnesty International Moldova, IDIS „Viitorul”, Institutul de Politici Publice sau Centrul pentru Resurse Juridice, se arată „profund îngrijorate” în legătură cu modul netransparent de numire a celor doi judecători la Curtea Constituțională, Vladimir Țurcan și Domnica Manole, de către Parlament.

Într-o declarație semnată de ONG-urise arată că un asemenea mod de numire, fără explicarea motivelor anulării rezultatelor concursului organizat anterior, bazat pe criterii politice, denotă „ignorarea importanței acestei instituții și subminează în continuare încrederea publică în independența Înaltei Curți”.

Organizațiile semnatare regretă modalitatea prin care Parlamentul a decis selectarea judecătorilor Curții Constituționale, iar ignorarea rezultatelor concursului organizat, inclusiv selectarea unor candidați care nici nu au participat la concurs, discreditează pe viitor ideea organizării unor concursuri publice organizate de Parlament pentru ocuparea unor funcții înalte în stat.

Totodată, o asemenea practică descurajează candidați merituoși să mai participe pe viitor la asemenea concursuri anunțate.

„Acest lucru reduce și mai mult nivelul de încredere din partea societății într-un proces liber și corect de alegere a noilor membri ai Curții Constituționale, încredere deja mult prea știrbită în rezultatul numirilor ultimilor trei judecători constituționali din decembrie 2018 și activitatea Curții Constituționale în special între 7-9 iunie 2019. Constatăm cu regret că s-a mai ratat o ocazie potrivită pentru crearea premiselor pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova”, cităm din declarație.

Societatea civilă în cere Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională prin prevederea obligației Parlamentului de a institui o comisie din specialiști notorii cu o vastă experiență în domeniul dreptului în vederea selectării candidaților la funcția de judecător constituțional, dar și prin prevederea criteriilor de selecție bazate pe principiile de transparență, nediscriminare și acces liber la concurs, fiind aleși doar candidații care corespund celor mai înalte criterii de profesionalism, integritate, atașament față de valorile drepturilor omului și notorietate.

Menționăm că, după demisia tuturor judecătorilor în iunie 2019, toate cele șase locuri de magistrați au devenit vacante. Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii urmau să numească câte doi judecători constituționali fiecare. Inițial, Parlamentul a anunțat concurs pentru selectarea a doi candidați pentru funcția de judecător constituțional, care urmau a fi selectați de Comisia juridică, numiri și imunități și ulterior confirmați de plenul Parlamentului. La concurs s-au înscris 23 candidați, iar pe 24 iulie curent, Comisia juridică, numiri și imunități a selectat, în baza punctajului acumulat, doi candidați la funcția de judecător al Curții Constituționale - Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu. Ulterior, fără explicații concludente, Parlamentul a numit pe 16 august curent alte două persoane în aceste funcții - pe Domnica Manole și pe deputatul socialist Vladimir Țurcan.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md