/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Un fost judecător al Curții Constituționale critică candidații numiți de Parlament la CCM

missing
18 august 2019, ora 15:35

Fostul judecător al Curții Constituționale (CCM) Artur Reşetnicov a criticat dur decizia Parlamentului de a numi la CCM alți judecători decât cei desemnați prin concurs de către Comisia juridică numiri și imunități. 

„Sper din tot sufletul că pagina oficială a Parlamentului a fost supusă unui atac cibernetic și nu am ajuns până acolo încât să vedem că Legislativul cu Guvernul au organizat pentru telespectatori un concurs pentru Curtea Constituțională, iar pe sub masă îi numesc la Înaltă Curte nu pe câștigători, dar pe vasalii guvernării, anterior excluși și perdanți”, a scris fostul judecător al CCM pe rețelele de socializare.

În postarea făcută pe Facebook, Artur Reşetnicov a criticat-o și pe Domnica Manole, cea care a fost numită de Parlament judecătoare la CCM.

„Am fost pe baricade în lupta pentru drepturile omului și libertate. De aceea merit să fiu judecător al Curții Constituționale”. Frumos? Da. Acum ne întoarcem ceva înapoi. Anii 2010-2013. Guvernarea AIE-1-2-3. Lupta politică opoziția vs guvernarea. Pe întreg teritoriu țării difuzează unicul post TV care critica puterea. Va aduceți aminte că a fost închis? Prin Hotărârea cui a fost închis? Corect, doamna de pe baricade a hotărât închiderea postului TV. Atunci nu știa de libertatea de exprimare, de drepturile omului, că zeci de oameni au rămas fără lucru. Deservea guvernarea. Brusc a aflat de așa drepturi numai când a fost oricum alungată din funcție. Cine nu crede lacrimilor? CEDO?”, a întrebat Artur Reşetnicov.

Anterior și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu o reacție la decizia Parlamentului de a numi alți judecători la CCM, decât cei desemnați prin concurs. Șeful statului a spus că deciziile Comisei juridice trebuiau respectate.

Pe 16 august socialistul Vladimir Țurcan și fosta magistrată Domnica Manole au fost promovați de Parlament la funcțiile de judecători ai Curții Constituționale, deși anterior, candidații desemnați prin concurs au fost: Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu.

Pe 26 iunie Magistrații Curții constituționale, printre care a fost și Artur Reşetnicov, au demisionat in corpore. Atunci societatea civilă a cerut insistent demisia judecătorilor CCM, motivând că aceștia s-au compromis după deciziile adoptate în perioada 7-9 iunie, pe care le-au revizuit mai apoi, iar avizul Comisiei de la Veneția, care a stabilit încălcările admise de judecători, ar fi fost determinant pentru demisie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram