(video) Ședința extraordinară a Parlamentului s-a încheiat: Deputații vor reveni la lucru pe 2 septembrie

Deputații vor reveni la lucru pe 2 septembrie, iar Biroul permanent va decide ulterior când va fi prima ședință ordinară din sesiunea toamnă-iarnă.

(update 15:14) Parlamentul a aprobat modificări în politica bugetar-fiscală și vamală.

Foto: UNIMEDIA

(update 14:57) Alexandru Slusari a vorbit și el de la tribuna Parlamentului, înainte de votarea modificărilor la Codul Fiscal. Slusari a spus că „nu este un mare fan al FMI”, dar politica bugetar-fiscală care se propune „nu este o tragedie, [...] și ținând cont că este neceară deblocarea asistenței macrofinanciare, Platforma DA va susține proiecutul în două lecturi”.

(update 14:48) Andrian Candu a luat cuvânt de la tribuna Parlamentului și a spus că „o politică bugetar-fiscală trebuie să aibă un scop pe ani de zile, cu regret ce-am văzut în această poltică fiscală este că v-ați grăbit că vreți să demonstrați cuiva, în cazul dat Fondului Monetar Internațional că puteți să indepliniți niste condiții, dar fără să țineți cont de interesul cetățeni. Luați lecții de la fosta guvernare, care a știut ore și zile să negocieze cu FMI și de alte guverne precedente care au știu să spună nu. Cu regret, astăzi ați picat un examen”.

(update 14:00) Marina Tauber a anunțat că fracțiunea ȘOR va părăsi sala de plen atunci când se va vota proiectul legii privind modificări la Codul Fiscal și la Legea cu privire la tariful vamal, care privesc și TVA-ul pentru sectorul HoReCa.

(update 13:08) Ministra Finanțelor Natalia Gavrilița răspunde timp de o oră la întrebările deputaților, privind modificări la Codu Fiscal. Majorarea TVA-ului pentru sectorul HoReCa a fost subiectul celor mai multe întrebări din partea deputaților.

(update 12:53) Judecătorii aleși de Guvern, Liuba Șova și Nicolae Roșca și cei aleși de CSM, Serghei Țurcanu și Eduard Ababii, de asemenea au depus jurământul la Parlament.

(update 12:51) Domnica Manole și Vladimir Țurcan au fost votați de deputați în funcția de judecători ai Curții Constituționale. Ulterior, aceștia au depus jurmământul de la tribuna Parlamentului.

(update 12:37) Întrebați de Pavel Filip ce limbă vorbesc, Țurcan a spus că vorbește „limba moldovenească, așa cum m-a învățat mama și tata”, iar Domnica Manole a spus că se abține de la răspuns.

(update 12:30) Andrian Candu i-a spus Domnicăi Manole că „a eșuat la concursul pentru funcția de judecător CC la Parlament și Guvern și „a fost exclusă din CSM”. „Meritați să fiți judecător la CC?”, a întrebat Candu.

„Merit să fiu în CC. Trei ani am luptat pe baricade pentru ca legea să fie respectată”, a replicat Domnica Manole.

(update 12:28) Vladimir Țurcan și Domnica Manole răspund la întrebările deputaților, înainte de a fi numiți de Parlament în funcția de judecători la Curtea Constituțională.

(update 12:25) Igor Dodon se află la Parlament, pentru a aproba jurământul noilor judecători la Curtea Constituțională.

(update 11:36) S-a votat anularea facilităților fiscale pentru magazinele, barurile și restaurantele ce activează în regim duty-free amplasate la intrarea în țară la punctele internaționale de trecere a frontierei de stat, precum și cele aflate pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova.

(update 11: 34) Parlamentul a prelungit până pe 30 octombrie mandatul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

(update 11:03) Demisia directorului-adjunct al CNA, Victor Lașcov, a fost aprobată de deputați.

(update 11:00) Solicitarea Violetei Ivanov a fost respinsă.

(update 10: 51) Violeta Ivanov a solicitat întoarcerea în Comisia mediu și dezvoltare regională proiectul privind incinerarea deșeurilor, votat ieri în două lecturi. „A fost votat cu încălcări grave”, a spus deputata PD. Violeta Ivanov a spus că acest subiect trebuie dezbătut cu implicarea experților de mediu și specialiștilor în domeniu. Câțiva membri ai Comisiei au spus că nu au fost invitați la examinarea proiectului de lege.

În replică, Octavian Țîcu i s-a adresat Violetei Ivanov și a spus că „cea mai gravă încălcare este cum ați trecut de la comuniști la PD, trădând votul cetățenilor”.

Deputații revin și astăzi în ședință extraordinară, pentru a examina cinci proiecte de lege, printre care și proiectul privind TVA-ul pentru sectorul HoReCa.


Pub