(video) „Diaspora a revenit acasă”: La Chișinău sunt organizate mai multe evenimente dedicare Zilelor Diasporei

În aceste zile, 16-17 august, la Chișinău are loc Zilele Diasporei la Palatul Republicii.

Foto: Zilele diasporei

Prim-ministra Maia Sandu a ținut să declare: „Dumneavoastră mai sunteți și ambasadorii noștri în lume. De fapt, prin voi, Republica Moldova se vede în afară cel mai bine și asta este o responsabilitate enormă. Voi sunteți cei care ați plecat de acasă nu de plăcere, ați fost forțați să plecați pentru că nu au mai existat oportunități, pentru că nu ați mai putut să aveți grijă de copiii și familiile dvs., din cauza unor politicieni corupți care au pus interesul personal mai presus de interesul cetățenilor. Voi sunteți cei care au luat-o de la zero în condiții dificile și care au reușit să-și facă un nume, să-și facă o afacere, să-și găsească un loc de muncă și să se afirme acolo. Pentru fiecare cetățean al acestei țări, este o durere mare faptul că atâția oameni ai Moldovei, oameni buni, de treabă, au plecat din țără.

Eu am avut onoarea să discut cu mulți reprezentanți ai diasporei, inclusiv pentru că am făcut campanie și am fost aleasă de dvs. în Parlament și pentru asta vă mulțumesc. Pentru că sunt în această poziție în mare parte datorită sprijinului pe care mi l-ați acordat dvs. Și în cadrul acelor întâlniri am auzit zeci și zeci de istorii personale. Despre fiecare dintre aceste istorii se pot scrie cărți. Foarte emoționante istorii, trăite de dvs. de la începuturi – despre cât de greu a fost să ajungeți în țările în care ați ajuns, despre cât de greu a fost să vă găsiți o slujbă, despre cât de grele au fost primele 6 luni sau primii 6 ani, în care nu ați reușit să vă vedeți copiii sau părinții. Am plâns alături de dvs. și, într-o anumită măsură, îmi dau seama cât de greu v-a fost și unora dintre dvs. vă este în continuare.

Să știți că Guvernul actual recunoaște sacrificiul și curajul dvs., puterea dvs. de a vă afirma ca oameni demni, liberi și muncitori în țări străine. Moldova are nevoie de voi, are nevoie să puneți umărul la procesul complicat de repornire a proceselor economice și democratice din țara noastră. Aceasta este casa noastră și oricât de greu ne va fi în continuare, noi trebuie și putem să schimbăm lucrurile. Acum forța noastră este și mai mare, deoarece această dorință, aceeași dorință – și diaspora, și guvernarea o împărtășesc. Dorința de a face viața tuturor cetățenilor mai bună”.

În discursul său, ministrul de Externe, Nicu Popescu a informat despre acțiunile #MAEIE care au fost demarate în urma propunerilor din diasporă pentru a face serviciile consulare mai accesibile şi mai rapide, precum şi în alte sfere de care ministerul este responsabil.

„- Aşadar vom reduce de două ori termenul de aşteptare pentru acordarea documentelor moldoveneşti în cadrul misiunilor diplomatice.

- Discutăm cu mai multe țări partenere pentru reducerea prețurilor la roaming, ca peste un timp, să nu mai primim sms la hotar cu prețuri enrome pentru utilizarea serviciilor de telefonie.

- Am luat măsuri ca diaspora să aibă acces permanent la ambasadorii Republicii Moldova pentru că ei sunt trimişi peste hotare în slujba cetățeanului. Nu voi tolera ca unii ambasadori să continue să trăiască în "turnuri de fildeş", departe de problemele oamenilor.

- Nu vrem să trăim în continuare doar din împrumuturi externe, avem nevoie de ele pentru prima perioadă ca să putem pune pe picioare economia națională şi vom tinde la aceasta.

- Vom promova cu intensitate diplomația economică pentru o mai bună prezență a țării noastre pe plan economic internațional, precum şi atragerea investițiilor străine.”

Și ministrul de Interne, prezent la eveniment a ținut să declare: „Guvernul din care am onoarea să fac parte, în calitate de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, are o datorie morală deosebită față de diaspora. O diasporă ce a susținut, cu mari eforturi, diligențele noastre de a readuce Republica Moldova pe calea democrației și a statului de drept. Contribuția dvs. a fost una esențială și întreaga societate vă datorează recunoștință și respect! Evident, nu este suficient să celebrăm o dată pe an Zilele Diasporei și în rest să ne vedem de treabă. Fiecare zi trebuie să fie o zi a Diasporei! În fiecare zi trebuie noi, cei care ne-am asumat reclădirea acestei țări, să ne întrebăm ce am făcut pentru Dvs.!

Ca ministru al Afacerilor Interne am dispus deja facilitarea la maxim a procesului de control la frontiera de stat, pornind de la deviza că fiecare minut petrecut în plus în vamă este un minut în minus petrecut cu cei dragi. Chiar în aceste zile are loc operațiunea “Diaspora” la frontieră, menită să asigure cooperarea loială între toate instituțiile cu atribuții în punctele de trecere, spre binele oamenilor.”

Zilele diasporei / Sursa:gov.md
Zilele diasporei / Sursa:gov.md
Zilele diasporei / Sursa:gov.md


Pub