(video) Violeta Ivanov i-a cerut lui Dodon să nu promulge legea privind incinerarea deșeurilor

Deputata Violeta Ivanov i-a cerut președintelui Igor Dodon să nu promulge proiectul privind reglementarea incinerării deșeurilor, votat ieri în două lecturi de către deputați.

Foto: privesc.eu

Deputata Violeta Ivanov spune că nu a fost chemată la ședința Comisiei de mediu și dezvoltare regională, a cărei președintă este, atunci când s-a discutat despre proiectul privind reglementarea incinerării deșeurilor, votat ieri în două lecturi.

Ivanov a spus că Comisia nu a organizat consultări publice privind subiectul, ci dezbateri la care a participat „un grup îngust de parlamentari”.

„În timpul incinerării deșeurilor se emit furanii și dioxinele – care fac parte din substanțe supertoxice, cancerigene, mutagene, imuno-distructive. O varietate de studii europene și internaționale, efectuate în Marea Britanie, Germania, Belgia, Italia, Franța, SUA, ș.a. au demonstrat factologic consecințe grave asupra cetățenilor care locuiesc în preajma uzinelor de incinerare a deșeurilor. Doar două cifre: timp de 5 ani în regiunile respective a crescut rata îmbolnăvirilor de cancer (laringe, plămâni, piele, sistem reproducător şi nervos, glandă tiroidă, aparat digestiv) cu 40%, și cu 37% a nașterii copiilor cu diferite anomalii fizice și mentale”, a scris Violeta Ivanov.

Proiectul de modificare a Legii privind deșeurile vine să reglementeze modalitatea de incinerare și coincinerare a deșeurilor, care până acum era interzisă. Incinerarea și coincinerarea deșeurilor va fi permisă doar în cadrul unităților autorizate de către Agenția de Mediu.


Pub