(video) Octavian Țîcu, de la tribuna Parlamentului, despre „ziua eliberării de fascism”: 400 de mii de oameni „au fugit de eliberare”

Octavian Țîcu a luat cuvânt de la tribuna Parlamentului, „în calitate de istoric”. Acesta a vorbit despre semnificația „aniversării eliberării Moldovei de fasciști”, sărbătorită la 24 august și pentru care Igor Dodon pregătește mai multe evenimente, inclusiv un „concert grandios”.

Foto: UNIMEDIA

Ziua de 24 august este considerată de unii cetățeni din Republica Moldova, inclusiv președintele Igor Dodon, drept ziua „eliberării Moldovei de sub ocupație fascistă”.

„Declarația mea se referă la cele două inițiative a președintelui Igor Dodon, una legată de 24 august și cea legată de 660 de ani privind statalitatea, dofugiațiauă inițiativr care sunt o încălcare gravă a istoriei noastre și a mediului academic și de cercetare”, a spus Octavian Țîcu și a ținut să vorbească în limba rusă, pentru „a se adresa populației vorbitoare de limbă rusă”.

„Ce am obținut noi după eliberare? 400 de mii de refugiați, cea mai mare relocare de populație a Basarabiei. Au fugit de eliberare”, a spus Țîcu.

„Opt mii de împușcați, 260 de mii de moldoveni au fost luați în Armata Sovietică. Ce să facem cu 70 de mii de deportați, dar cu 172 de mii de oameni care au murit în timpul foametei? Aceste lcururi trebuie înțelese. Cu asta trebuie cumva de trăit ”, a declarat Țîcu.

„Cum se poate, la nivel prezidențiale de făcut propagandă ideologiei sovietice?”, s-a mai adresat Țîcu către președintele Igor Dodon.


Pub