Tariful la energia electrică furnizată populației de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie a fost majorat cu peste 5,5 la sută

Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis vineri, 16 august, după dezbateri în ședința publică, majorarea cu 5,58 la sută a prețului reglementat la energia electrică furnizată populației de către compania Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit hotărârii ANRE, prețul la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie consumatorilor casnici a fost stabilit la nivel de 189 bani pentru un kilowatt/oră, față de cel actual de 179. Pentru consumatorii ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) prețul a fost redus de la 160 la 153 bani pentru un kW/oră și pentru consumatorii racordați la rețelele de distribuție de tensiune înaltă (35, 100 kV), a fost majorat de la 134 bani pentru un kWh/oră la 138 bani, informează MOLDPRES.

Compania a prezentat o cerere de revizuire a prețurilor la 10 aprilie 2019 și, după încheierea noilor contracte, a depus o solicitare actualizată la 10 iulie.

Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL a solicitat un preț reglementat la energia furnizată populației de 194 bani/kWh sau cu 8,6 la sută mai mult față de tariful în vigoare, pentru consumatorii racordați la rețelele de tensiune medie – de 158 bani, iar a celor racordați la rețelele înalte – 148 bani.

Ajustarea tarifelor este necesară pentru acoperirea majorărilor de preț a energiei electrice importate, costurilor de producție, devierilor financiare negative acumulate pe parcursul anului curent și pentru asigurarea sustenabilității livrărilor și plăților în sector, s-a menționat în ședința publică a ANRE. Pe parcursul anului 2019, cel mai sensibil și nestabil indicator a fost rata de schimb valutar, care a înregistrat cele mai mari fluctuații de apreciere și depreciere din ultimii ani. De aceea, s-a propus utilizarea cursului valutar efectiv în acest an de 17,58 lei pentru un dolar SUA, față de 16,83 lei pentru un dolar luat în calcul la stabilirea prețului reglementat în 2018.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a fost operată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la 15 iunie 2018, când s-a decis, după dezbateri în ședința publică, reducerea în medie cu 10 la sută a tarifului la energia electrică. Prețul la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie consumatorilor casnici a fost stabilit la nivel de 179 bani pentru un kilowatt/oră.


Pub