Printr-o declarație comună, 13 organizații consideră netransparentă numirea lui Vladimir Țurcan și a Domnicăi Manole în funcția de judecător la CC

13 organizații, printre care Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Presei Independente , Amnesty International Moldova, consideră netransparentă numirea lui Vladimir Țurcan și a Domnicăi Manole în funcția de judecător la Curtea Constituțională de către Parlamentul Republicii Moldova. Printr-o declarație comună, organizațiile consideră că un asemenea mod de numire, fără explicarea motivelor anulării rezultatelor concursului organizat anterior, bazat pe criterii politice, denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează în continuare încrederea publică în independența Înaltei Curți.

Foto: diez.md

„Conform punctajului oferit de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, domnii Nicolae EȘANU și Vladimir GROSU au obținut cel mai mare punctaj. Totuși, la 16 august 2019, Parlamentul a numit în funcția de judecători constituționali alte două persoane, și anume pe doamna Domnica MANOLE și domnul Vladimir ȚURCAN, ultimul nefiind nici printre candidații la concurs. Parlamentul nu a explicat motivul ignorării rezultatelor concursului și deciziei luate la 16 august.

Organizațiile semnatare regretă modalitatea prin care Parlamentul Republicii Moldova a decis selectarea judecătorilor Curții Constituționale. Ignorarea rezultatelor concursului organizat, inclusiv selectarea unor candidați care nici nu au participat la concurs, discreditează pe viitor ideea organizării unor concursuri publice organizate de Parlament pentru ocuparea unor funcții înalte în stat. În același timp, se descurajează candidați merituoși să mai participe pe viitor la asemenea concursuri anunțate. Acest lucru reduce și mai mult nivelul de încredere din partea societății într-un proces liber și corect de alegere a noilor membri ai Curții Constituționale, încredere deja mult prea știrbită în rezultatul numirilor ultimilor trei judecători constituționali din decembrie 2018 și activitatea Curții Constituționale în special între 7-9 iunie 2019. Constatăm cu regret că s-a mai ratat o ocazie potrivită pentru crearea premiselor pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova. Solicităm Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională prin: a) prevederea obligației Parlamentului de a institui o comisie din specialiști notorii cu o vastă experiență în domeniul dreptului în vederea selectării candidaților la funcția de judecător constituțional, b) prevederea criteriilor de selecție bazate pe principiile de transparență, nediscriminare și acces liber la concurs, fiind aleși doar candidații care corespund celor mai înalte criterii de profesionalism, integritate, atașament față de valorile drepturilor omului și notorietate”, se arată într-un comunicat emis de cele 13 organizații semnatare.

Declarația a fost semnată de:

  1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
  2. Asociația Promo-LEX
  3. Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT)
  4. Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
  5. Fundația Est-Europeană (EEF)
  6. Institutul de Politici Publice (IPP)
  7. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
  8. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ)
  9. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
  10. Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS)
  11. Asociația Presei Independente (API)
  12. IDIS ”Viitorul”
  13. Amnesty International Moldova

UNIMEDIA amintește că Domnica Manole și Vladimir Țurcan au fost numiți astăzi, 16 august, e Parlament judecători Curtea Constituțională, deși anterior concursul a fost câștigat de Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu.

Potrivit CV-ului Domnicăi Manole, în perioada 2005-2017, a deținut funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, iar în perioada 1990-2004 a fost judecătoare la la Judесătоriа Ciocana.

După mai bine de doi ani în care a fost purtată prin instanțe, Domnica Manole a fost achitată la data de 8 iulie curent în dosarul în care era cercetată pentru anularea unei decizii CEC care interzicea organizarea unui referendum solicitat de Platforma DA. Manole a participat la alegerile parlamentare din februarie 2019 pe listele blocului ACUM.

Vladimir Țurcan este deputat PSRM și vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imuntăți.

Vladimir Țurcan a deținut funcția de ministru al Afacerilor Intern, în perioada 1999 - 2001. Ulterior, el a fost ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniștilor, exercitând funcția între 2001 – 2002 și Legislatura 2005-2010. Între lunile mai 2009 – august 2009 a îndeplinit funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Din 2014, este deputat pe listele sociliștilor.


Pub