16:44:16 19.04.2024
Stiri

Denunț PENAL pe faptul uzurpării puterii în stat de către Igor Dodon, Andrei Năstase, Maia Sandu și deputații majorității parlamentare

Politică 16.08.2019 11:14 Vizualizări3128 Autor: Ziarul National
Denunț PENAL pe faptul uzurpării puterii în stat de către Igor Dodon, Andrei Năstase, Maia Sandu și deputații majorității parlamentare


Deputații PD au depus, astăzi, un denunț penal, în care solicită Procuraturii Generale pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 8-15 iunie, de către președintele Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, membrii Guvernului Sandu și deputații din majoritatea parlamentară.

Acțiunea se vrea un răspuns la dosarul inițiat de Procuratura Generală pe faptul uzurpării puterii în stat de către fosta guvernare, în baza unei cereri a liderului PPDA, Andrei Năstase

Deputații democrați mai solicită ca procurorii să întreprindă toate măsurile de urmărire penală, necesare pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de comiterea acestei „grave crime împotriva poporului”.

Citește și: Reprezentanții PD care ar putea fi cercetați pentru „UZURPAREA PUTERII ÎN STAT”. Fruntaș al PD: „Procurorul general interimar este în situația când nu-l poate refuza pe Năstase, pentru că, inclusiv, așa se cuvine între RUDE…”

În acest sens, deputații PD prezintă o sinteză a circumstanțelor de drept, care, în perioada 8-15 iunie, s-au soldat cu încălcarea Constituției și a hotărârilor Curții Constituționale de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, dar și 61 de deputați ai PSRM-PAS-PPDA.

„Acești subiecți, în perioada menționată, fără a avea niciun drept constituțional și legitim, au preluat puterea în stat, deși un șir de hotărâri ale Curții Constituționale arătau caracterul ilegal al acestor acțiuni. Cetățenii menționați au acționat premeditat și cu intenție, deoarece au cunoscut despre faptele ilegale, au fost la curent cu deciziile Curții Constituționale, dar au continuat să adopte decizii ilegale cu scopul preluării puterii de stat”, se menționează în demersul semnat de deputații PD.

Astfel, democrații afirmă că există toate elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 339 alin. (1) Cod Penal al Republicii Moldova, iar organele procuraturii sunt obligate să pornească o urmărire penală în acest sens.

De menționat că Procuratura Generală a pornit deja o urmărire penală privind uzurparea puterii în stat, în baza unui denunț al liderului PPDA, Andrei Năstase. Principalii figuranți ai acestui dosar ar fi Vlad Plahotniuc, Andrian Candu, Pavel Filip, dar și alți deputați și foști miniștri ai PD.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md