Modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2019, votate în lectura a doua

Pe anul 2019 veniturile bugetului de stat vor constitui 40 633 531,5 mii lei, cheltuielile - 46 336 817,6 mii lei, cu un deficit în sumă de 5 703 286,1 mii de lei. Parlamentul a aprobat în lectura a doua, în ședința plenară de astăzi, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent.

Foto: UNIMEDIA

La situația din 31 decembrie 2019, soldul datoriei de stat în valori nominale va constitui 58 282,5 mil. lei, diminuându-se cu 4 729,1 mil. lei sau circa 7,5% față de valoarea aprobată, fiind influențat atât de diminuarea soldului datoriei de stat externe cu 2 982,5 mil. lei ca urmare a diminuării intrărilor de împrumuturi de stat externe și prognozei de depreciere a monedei naționale față de dolarul SUA cât și de diminuarea soldului datoriei de stat interne cu 1 746,6 mil. lei. Astfel, ponderea soldului datoriei de stat în PIB, la situația 31 decembrie 2019, se va micșora cu 2,2 p.p.

Modificarea soldului bugetar va fi efectuată ținând cont de cheltuielile sociale, implementarea noului sistem de salarizare în sistemul bugetar și investițiile pentru proiectele demarate.

Anterior Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, a subliniat că modificarea soldului bugetar (deficit) va fi efectuată reieșind din păstrarea în vizor a cheltuielilor sociale, implementarea noului sistem de salarizare în sistemul bugetar și investițiile pentru proiectele demarate.

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2019 se aliniază la angajamentele asumate în cadrul programului cu FMI în ceea ce privește asigurarea stabilității bugetar-fiscale și respectarea plafonului deficitului bugetar.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a ținut să precizeze, că “Avem nevoie de o rectificare a Legii bugetului de stat care sa responsabilizeze autoritățile, să sporească transparența, să minimalizeze impactul crizei bugetare, și să aducă pe termen lung la rezultate fiscale durabile”.


Pub