După 16 ani de la cârma raionului Dubăsari, Grigore Policinschi anunță că nu candidează la următoarele alegeri

După 16 ani de la cârma raionului Dubăsari, Grigore Policinschi a anunțat că la următoarele alegeri locale generale, din 20 octombrie, a luat decizia că nu va candida. Printr-o postare pe Facebook, funcționarul spune că este o decizia grea, dar responsabilă.

Foto: canal3.md

„Vreau să vă comunic ca eu cu adevarat am primit decizia sa nu candidez pentru funcția de Președinte de Raion, în scrutinul electoral ce se va începe peste câteva zile. Este o decizie grea, dar responsabilă, pentru a asigura o stabilitate în raion, o continuitate a dezvoltarii raionului, o renovare a procesului managerial cu implicarea tinerilor din colectiv și desigur pentru o conlucrare publică bună cu factorii de decizie de la nivel central! Am avut grijă să cresc în echipă persoane tinere, bine pregătite și sper să fie susținute de locuitori șii de viitorii aleși locali de nivel raional”, a scris Policinschi.

De asemenea, Policinschi a menționat că va exercita funcția de președinte de raion până la alegerea noii conduceri.

„Voi depune efort pentru ca atât pe parcursul intregului scrutin electoral, cât și după, raionul Dubăsari să activeze în regim viabil”, a mai adăugat Policinschi.

Amintim că după 5 ani de examinare în instanțele de judecată, la mijlocul lunii iunie curent, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat, scrie moldovacurata.md.

Dosarul fusese pornit în baza unui control efectuat de Curtea de Conturi asupra modului cum au fost gestionați banii raionului Dubăsari. ”Conform raportului auditului bugetelor unităților administrativ-teritoriale şi gestionării patrimoniului public din r-nul Dubăsari, aprobat prin Hotărârea Curții de Conturi nr.52 din 21.11.2012, Policinschi Grigore, având o atitudine neglijentă față de obligațiunile sale de serviciu, nu a asigurat organizarea şi ținerea evidenței contabile în conformitate cu actele normative, a costului foilor de odihnă pentru copii în sumă de 499,6 mii lei, în lipsa documentelor justificative a admis efectuarea cheltuielilor în sumă de 494,6 mii lei pentru deservirea ședințelor de lucru, zilelor de comemorare, zilelor profesionale şi altor sărbători. Acțiunile lui Policinschi Grigore au fost încadrate de către procuror în baza art.329 alin.(1) Codul penal, neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către o persoană publică a obligațiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconștiincioase față de ele, dacă aceasta a cauzat daune în proporții mari intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice”, se spune în Hotărârea Curții de Apel din 24 aprilie 2019, rămasă definitivă.

Grigore Policinschi a declarat anterior în repatate rânduri că se declară nevinovat.

Al doilea dosar penal – pe rol

În timp ce instanțele examinau acest dosar pe numele său, Grigore Policinschi a fost pus sub acuzare într-un al doilea dosar, pentru abuz în serviciu, în septembrie 2017, fiind încătușat chiar de pe Aeroportul Chișinău, în timp ce revenea din vacanță. În luna martie 2018 dosarul a ajuns déjà în instanța de judecată. Cauza se examinează și acum la Judecătoria Criuleni. Atunci Procuratura Anticorupție a anunțat că Grigore Policinschi ar fi adus statului un prejudiciu ce s-ar ridica la 1,5 milioane de lei, în timp ce conducea raionul Dubăsari. Atunci, Partidul Comuniștilor, din care Policinschi a făcut parte în toate cele 4 mandate de președinte de raion, a acuzat guvernarea democrată că s-ar ocupa de ”represiuni politice”. Însuși învinuitul a respins acuzațiile procurorilor, declarând pentru Moldova Curată că acestea ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

La scurt timp după ce acest dosar a ajuns în instanță, Grigore Policinschi a fost văzut la evenimentele publice organizate de Partidul Democrat, iar la 18 mai 2019 a fost ales președinte al Organizației Teritoriale a PD din Dubăsari.

Grigore Policinschi a fost anterior primar al satului Doroțcaia, localitate aflată în zona de securitate a Republicii Moldova, în vecinătatea imediată a regiunii transnistrene. A făcut parte din Partidul Comuniștilor. Acum își exercită al 4-lea mandat de președinte al raionului Dubăsari. În toate mandatele el a reprezentat Partidul Comuniștilor. Moldova Curată a scris, în anul 2015, un articol în care arăta că Grigore Policinschi și-a angajat fiica în calitate de juristă la Consiliul Raional. Ulterior, Comisia Națională de Integritate a confirmat că demnitarul s-a aflat în situație de conflict de interese.


Pub