Banca Națională a Moldovei va putea oferi asistență de lichiditate în situații de urgență doar băncilor solvabile și viabile

Banca Națională a Moldovei va putea oferi asistență de lichiditate în situații de urgență doar băncilor solvabile și viabile. Parlamentul a votat în două lecturi o serie de modificări la Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei. Astfel, au fost anulate prevederile ce au permis acordarea de asistență de lichiditate celor trei bănci comerciale insolvabile.

Foto: UNIMEDIA

De asemenea, au fost excluse din lista de active eligibile acceptate de către Banca Națională a Moldovei în calitate de garanții la acordarea de credite băncilor a cambiilor simple și a titlurilor emise cu privire la bunuri sau mărfuri, datorită faptului că acestea nu sunt utilizate frecvent pe piața autohtonă.

Proiectul de lege actualizează și cadrul legal privind rezervele obligatorii în scopul controlului monetar și managementului lichidității.

„În ultimii ani, Republica Moldova a fost ținta unor masive crime financiare — spălări de bani, delapidări și fraude, cu grave consecințe economice, sociale și politice. Aceste crime au fost posibile în primul rând din cauza legislației elaborate într-un mod anume, pentru a le facilita. Un element- cheie în furtul unui miliard de dolari SUA din rezervele Băncii Naționale ale Moldovei a fost posibilitatea legală a Băncii Naționale a Moldovei de a oferi asistența de lichiditate în situație de urgență celor trei bănci insolvabile, care ulterior au falimentat. Această prevedere a fost posibilă datorită unor modificări legislative în legislația natională efectuate cu doar o lună înainte de furtul unui miliard de dolari SUA din rezervele Băncii Naționale a Moldovei prin oferirea unor credite de urgență celor trei bănci comerciale insolvabile — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank”, se explică în nota informativă a proiectului de lege.


Pub