(doc) Avia Invest vine cu explicații referitor la contractul semnat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră

Avia Invest a venit cu o reacție, după informațiile apărute în spațiul public vizavi de contractul semnat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, în vederea achitării cheltuielilor diurne pentru personalul poliției de frontieră, care urma să își exercite serviciul la Aeroport în perioada 1 iunie – 31 august curent.

Foto: UNIMEDIA

„Odată cu procesul de modernizarea a Aeroportului Internațional Chișinău a fost îmbunătățit considerabil infrastructura aeroportuară, inclusiv la capitolul controlul de securitate și fluidizarea traficului de pasageri. Dacă anterior activau două linii de control de securitate, după modernizare au fost instituite 4 linii de control de securitate a pasagerilor la plecare și o linie de securitate la pasagerii care zboară tranzit prin AIC. Totodată, în acest context, ținem să menționăm că, numărul de personal al Poliției de Frontieră nu a fost majorat și, respectiv, nu exista personal suficient pentru cele 4 linii de control de securitate, iar traficul de pasageri nu a fost fluidizat din insuficiențe de personal al poliției de frontiere. În acest sens, ținând cont de faptul că în perioada estivală traficul de pasageri este mai mare, compania Avia Invest a venit cu o solicitare către Poliția de Frontieră pentru a suplini numărul inspectorilor de securitate pentru ca cele 5 linii de control de securitate să fie funcționale, iar traficul de pasageri să fie fluidizat.

Poliția de frontieră a examinat solicitarea administrației aeroportului și a declarat ulterior că delegarea personalului suplimentar din alte subdiviziuni catre Aeroport pentru perioada estivala ar atrage dupa sine cheltuieli suplimentare de personal, si anume diurna zilnica pentru fiecare angajat, neplanificate in bugetul institutiei.

Astfel, compania Avia Invest, pentru a evita în perioada de vară cozile care se formau în aerogară la trecerea controlului de securitate și pentru a majora confortul pasagerilor, a venit cu inițiativă de a recompensa cheltuielile de delegare a polițiștilor și de a asigura buna funcționare a celor 5 linii de control de securitate, acoperind cheltuielile celor 20 de polițiști dislocați suplimentar la aeroport.

Prin urmare, pentru fluidizarea traficului și asigurarea confortului pasagerilor, care este o prioritate pentru administrația aeroportului, a fost semnat contractul dintre Avia Invest și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, în vederea compensării cheltuielilor diurnei pentru colaboratorii Poliției de Frontiera din cadrul subdiviziunilor teritoriale, ce în perioada 01.06.2019 - 31.08.2019 urmează a fi delegați în cadrul SPF Aeroportul Internațional Chișinău, având drept scopul principal optimizarea activităților de control al frontierei, fluidizării traficului de pasageri si evitarea formării rândurilor în terminalul AIC, în perioada de vara 2019. Suplimentar comunicam ca la acest contract au lucrat juristii si contabili din ambele institutii contractante reusind sa se gaseasca incadrarea legala corecta. Preventiv a fost solicitat si acceptul Ministerului Finantelor pentru semnare”

contract / Sursa:Chisinau International Airport, Moldova
contract / Sursa:Chisinau International Airport, Moldova

Precizăm că astăzi ministrul de Interne a precizat astăzi că pe marginea acestui caz a fost demarată o anchetă.

„Niște scheme care urma să afecteze grav siguranța națională, pentru că regimul anterior a acceptat ceva ce este absolut inadmisibil. Avem bănuieli că era scopul de a încadra în albia legii niște acțiuni ilegale”, a spus Năstase.

UNIMEDIA amintește că Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune firmei „Avia Invest” afiliată deputatului Ilan Șor. De menționat că la data de 12 august, Alexandru Slusari a anunțat că activitatea lui Valeriu Lazăr, Iurie Leancă și a altor patru persoane urmează să fie investigată de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală, în legătură cu concesionarea aeroportului.

UNIMEDIA precizează că la 12 august, Igor Munteanu a depus la CNA și Procuratura Generală o sesizare la cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.


Pub