Ultima oră! Deputații au retras imunitatea parlamentară a lui Ilan Șor

Deputații au votat pentru retragerea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor. Votul a venit în urma unui demers în acest sens din partea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit demersului procurorului general interimar, Procuratura Anticorupție a pornit urmăriri penale conexate în 2014 și 2019. Obiectul investigației îl reprezintă multitudinea de acțiuni ale unui grup de persoane, îndreptate la devalizarea în perioada anilor 2010 – 2014 a sistemului bancar al Republicii Moldova, prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup.

În cadrul Comsiei juridice, numiri și imunități, opt deputați au votat pentru și zero împotrivă, pentru retragerea imunității lui Ilan Șor. „Se aprobă ridicarea imunității lui Ilan Șor pentru reținere, arestare și trimitere în judecată”, a declarat Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei.

„Sunt necesare efectuare unor acțiuni urgente, care fără ridicarea imunității parlamentare nu sunt posibile”, a spus procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Întrebat de Vladimir Cebotari de ce este necesară ridicarea imunității lui Ilan Șor, da fiind faptul că dosarul penal pe numele acestuia a fost început înainte ca Șor să devină deputat, Robu a declarat că „sunt fapte noi constatate”.

Deputatul fracțiuni ȘOR, Denis Ulanov a spus că acest vot în Parlament arată că deputaților „le este frică” și i-a acuzat că nu susțin inițiativa fracțiunii ȘOR de a nu anula imunitatea parlamentară pentru toți deputații. Acesta l-a mai întrebat pe Dumitru Robu când va veni în Parlament să retragă imunitatea lui Igor Dodon.

„Eu am să fiu mai indulgent cu Ilan Șor, vina lui pentru mine este evidentă, dar eu consider că dânsul a fost o unealtă”, a spus și deputatul ACUM, Alexandru Slusari, președinte al Comisiei speciale privind elucidarea circumstanțelor fraudei bancare.

La 12 august curent, fracțiunea partidului ȘOR a venit cu inițiativa de anulare a imunității parlamentare. „Acesta este unul dintre primele proiecte de lege pe care le-am înregistrat la Parlament. Deputații Partidului ȘOR nu sunt vinovați și nu au de ce să se ascundă după imunitate”.

La data de 26 iunie, procurorii anticorupție au cerut mandat de arestare și darea în căutare a deputatului Ilan Șor, pe motiv că acesta a încălcat măsura preventivă de control judiciar, în cadrul dosarului privind frauda bancară.

Ilan Șor a fost condamnat în prima instanță în vara anului 2017, la 7 ani și 6 luni de închisoare, în dosarul fraudei bancare.


Pub