Candu și Leancă reacționează la solicitarea legată de cercetarea lor penală

Mariana Colun
15/08/2019

Fostul speaker Andrian Candu a anunțat, joi, că intenționează să-l acționeze în judecată pe Alexandru Slusari, președintele Comisiei de anchetă privind furtul miliardului, și să-i ceară despăgubiri, deoarece acesta ar face acuzații care ar aduce prejudicii imaginii sale. La rândul său, și ex-premierul Iurie Leancă l-a amenințat pe șeful Comisiei de anchetă din Parlament cu judecata.

Reacțiile vin la două zile după ce Slusari a solicitat Procuraturii pornirea urmăririi penale, pentru neglijență în serviciu, pe numele ex-premierului Iurie Leancă, fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, ex-președintelui Parlamentului, Andrian Candu și pe numele fostului ministru al Finanțelor, Anatol Arapu.

„În anul 2014, Guvernul a garantat un împrumut din partea BNM celor trei bănci pentru a acoperi eventualele pierderi ale deponenților. Banii au fost alocați doar după ce BNM a alocat controlul acelor trei bănci, nu poate fi vorba despre vreo fraudare a sistemului bancar. Guvernul a luat cea mai bună decizie la acea oră, consultată cu cei mai buni specialiști”, a declarat Candu, în cadrul unui briefing de presă.

Democratul a precizat că deciziile Guvernului sunt colective și dacă sunt vizați unii membri ai Executivului, ar trebui să răspundă toți miniștrii, inclusiv Maia Sandu, care în acea perioadă a fost ministru al Educației. Fostul speaker a calificat afirmațiile lui Slusari ca fiind declarații politice.

De partea cealaltă, și fostul prim-ministru Iurie Leancă l-a amenințat pe Alexandru Slusari cu judecata. Potrivit lui, administrarea specială asupra Băncii Sociale, Băncii de Economii și Unibank a fost instituită înainte de acordarea garanțiilor de stat.

„Ce fel de om trebuie să fii ca să induci lumea în eroare, să manipulezi, să acuzi, să minți cu nerușinare că nu am solicitat administrare specială la cele 3 bănci, când în Hotărârea Guvernului, la Punctul 2, scrie negru pe alb că garanțiile de stat produc efecte juridice abia când BNM va institui administrarea specială asupra băncilor? Mai mult, Hotărârea Guvernului, la Punctul 6, prevede foarte clar pe ce anume va cheltui administrarea specială a băncilor creditul acordat de BNM și garantat de stat.

Așa că, vă rog mult, nu mai intoxicați opinia publică precum că Hotărârea de Guvern ar fi admis acele fluxuri de capital interbancare. În comparație cu acest agronom, nivelul de cunoaștere a limbii engleze mi-a permis să am discuții și cu FMI, și cu Banca Mondială, experții cărora spuneau foarte clar că acordarea garanțiilor de stat era, practic, unica soluție pentru a rezolva criza din sistemul bancar. Nu știu cu ce facultate de drept se laudă domnul în cauză, dar cu siguranță a chiulit sau visa la roșii în timpul lecției în care se învăța că Hotărârile Curții Constituționale devin legi și trebuie respectate”, a scris Iurie Leancă pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că este inadmisibil ca o comisie de anchetă să facă orice declarații publice prin care se aduc unor persoane concrete acuzații grave, care nu sunt probate în cadrul unor proceduri strict reglementate de lege.

„Aceste acțiuni iresponsabile ale Dumneavoastră, dle Slusari, îmi dau din start câștig de cauză în instanță nu doar mie (pe spatele căruia vreți să vă faceți capital politic, pentru că încercați să demonstrați prin minciuni, vezi Doamne, că ex-prim-ministrul Leancă se face responsabil de toate, dar și unora, care într-adevăr se fac vinovați). Să fim serioși. Vinovați de criza bancară sunt cei care au acordat credite neperformante, de care se bucură, printre alții, și șefa lui Slusari din Parlament, pe care a votat-o cu ardoare în schimbul acestor „posibilități” politice. Aici pun punct acestei epopei „agronomice”. Cred că mai departe discutăm în instanță”, a încheiat Iurie Leancă. 

Amintim că, acum două zile, Comisia de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bacar a solicitat pornirea urmăririi penale, pentru neglijență în serviciu, pe numele ex-premierului Iurie Leancă, fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, ex-președintelui Parlamentului, Andrian Candu și pe numele fostului ministru al Finanțelor, Anatol Arapu.

Potrivit lui Alexandru Slusari, Comisia de anchetă a constatat că, după ce Guvernul RM a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă, oferite de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au activat, fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova.

„Conducerea Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu, neasigurând imediat după acordarea garanților de stat, control asupra BEM, Unibank și Banca Socială. Reamintim că garanțiile de stat ulterior au fost transformate în datoria de stat și pusă pe umerii cetățenilor cu dobânda de 5 %”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Mariana Colun
15/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii