Guvernul a desemnat doi judecători la CC. Cine sunt aceștia

Mariana Colun
15/08/2019

Liuba Șova, lector superior la Facultatea de Drept a USM și Nicolae Roșca, șef al Departamentului Drept Privat al Facultății de Drept la USM și membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, au fost selectați, joi, pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională din partea Guvernului. La concursul organizat de Executiv inițial s-au înscris 24 de candidați. De filtrul Comisiei au trecut 13 dintre ei, după care unul s-a retras. Acum o săptămână, Comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al CC a desemnat patru candidați, dintre care Guvernul urma să aleagă doi candidați. 

Precizăm că Liuba Șova a obținut cele mai multe puncte din partea Comisiei de selectare, în timp ce Nicolae Roșca s-a clasat pe locul patru în cadrul concursului.

Începând cu 1994, Liuba Șova este lector în cadrul catedrei de Drept Constituțional și Drept Administrativ, iar din 2010, lector superior în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept a Universității de Stat. Între 2005 și 2007 a fost consilier al președintelui Curții Constituționale.

Nicolae Roșca este avocat, doctor în drept, profesor universitar, șef al Departamentului Drept Privat al Facultății de Drept la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Din anul 1992 activează ca profesor la Facultatea de Drept a USM. Anterior a activat în calitate de membru al Consiliului de experţi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, membru al Comisiei de Licenţiere a Activităţii Notariale, membru al Comisiei de Licenţiere a Profesiei de Avocat, membru al Consiliului ştiinţific consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, a fost președinte al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii. La congresul din luna mai 2016 al Partidului Acțiune și Solidaritate, Nicolae Roșca a fost ales membru al Biroului Permanent al formațiunii.

Amintim că, la 8 august, Comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului nu a reușit să aleagă câștigătorii competiției. Întrucât punctajul acordat candidaților este foarte apropiat, membrii Comisiei au decis să propună Guvernului o listă de patru candidați care au obținut cele mai multe puncte, iar Guvernul urma să ia decizia finală. Cele mai multe puncte au fost acumulate de Liuba Șova, urmată de Eduard Serbenco, Vladimir Grosu și Nicolae Roșca. 

La 25 iulie, Parlamentul i-a selectat pe Nicolae Eșanu, secretar de stat la Ministerul Justiției, și Vladimir Grosu, ex-ministru al Justiției în Guvernul Gaburici, pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională din partea Legislativului. La 30 iulie, CSM i-a selectat pe Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost selectați, marți, pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii. 

Amintim că vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale a survenit după demisia in corpore, la 26 iunie curent, a vechii componențe a Curții. S-a întâmplat în urma verdictului dur al Comisiei de la Veneția, care a calificat drept „fără precedent” deciziile Curții din 7-9 iunie. Comisia a constatat că Guvernul Sandu a fost învestit legal, iar termenul în care Parlamentul urma să își aleagă organele de conducere și să formeze Guvernul, a expirat la 10 iunie și nu la 7 iunie, așa cum constatase CC de la Chișinău. 

Comisia de la Veneția a concluzionat că hotârârile Curții Constituționale privind termenul limită de formare a Guvernului, dar și cele de suspendare temporară a președintelui și numire a prim-ministrului ca președinte interimar, au fost anticonstituționale. Șeful Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții la 20 iunie, la cinci zile după ce Curtea și-a anulat deciziile din 7-9 iunie. 

Mariana Colun
15/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii