Sistemul de vot mixt a fost anulat de Parlament. Deputații au votat proiectul de lege în lectură finală

Anticoruptie.md
15/08/2019

Sistemul de vot mixt a fost anulat. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în a treia lectură, finală, de către 59 de deputați. Proiectul stabilește, în același timp, noi reguli pentru procesul de vot în diasporă.

Printre modificările operate la Codul electoral se numără votarea în două zile în diasporă (sâmbătă și duminică), înlocuirea certificatelor de integritate cu declarațiile de propria răspundere privind inexistența restricțiilor legale/judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice, revenirea la așa numita „zi a tăcerii”, potrivit căreia nu se admite niciun fel de agitație electorală în ziua precedentă alegerilor. În același timp, deputații au votat pentru renunțarea la agitație electorală în ziua alegerilor, admiterea votării în baza pașaportului, buletinului de identitate și livretului de militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican, dar și în baza pașaportului expirat.

Totodată, Parlamentul a modificat și pragul minim de reprezentare: 5% pentru un partid, 7% – pentru un bloc electoral și 2% – pentru un candidat independent. Cu referire la finanțarea campaniilor electorale, potrivit modificărilor operate, plafoanele donațiilor în contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală vor constitui șase salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice și 12 salarii medii din partea persoanelor juridice. În cazul cetățenilor Republicii Moldova care au obținut venituri în afara țării, acest plafon nu va depăși trei salarii medii lunare pe economie. O persoană fizică va putea face donații în numerar în sumă de până la trei salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv, iar donațiile care vor depăși această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare. În același timp, listele candidaților pentru alegerile parlamentare și locale vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe.

 

Legea privind sistemul electoral mixt a fost votată în Parlament de 74 de deputaţi, fără dezbateri și întrebări, timp de aproape cinci minute. Opoziția a părăsit sala de ședințe înainte de procedura de vot. Votarea noii legi avea loc în timp ce, în fața clădirii Legislativului, câteva mii de persoane protestau împotriva acestui proiect. Alţii, în schimb, au participat la un miting în susținerea sistemului de vot mixt. Aici, oamenii ar fi fost aduşi în mod organizat la eveniment. Peste doar câteva ore, Igor Dodon a promulgat legea. Decizia șefului statului a luat prin surprindere opoziția, care anterior a anunțat că va ieși la protest, pentru a împiedica promulgarea actului de către președinte. De asemenea, trecerea la sistemul de vot mixt a fost criticată de Comisia de la Veneția, Uniunea Europeană și Statele Unite. Sistemul mixt a fost pus în practică la alegerile din 24 februarie, 51 de deputați fiind aleși pe liste de partid, iar 50 – în circumscripții uninominale. 

Anticoruptie.md
15/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii